Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Mega Yayıncılık Fizik Kitabı Cevapları

10. Sınıf Mega Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı

10. Sınıf Mega Yayıncılık Fizik  Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı

2017 – 2018 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “10. Sınıf Mega Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Ali Seyfi KOYUNCUOĞLU tarafından kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Aysel GÜNEY tarafından yapılmış.

10. Sınıf Mega Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

10. Sınıf Mega Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı 

Kendimizi Değerlendirelim

A- Aşağıdaki soruların yanıtlarını defterinize yazınız.

1- Basınç kuvveti vektör olduğu halde basınç neden skaler bir büyüklüktür?
Önce skaler ve vektörel büyüklük nedir onu açıklamak gerekir.
Skaler büyüklük: Sayı ve birim (3 kg,2 m,28 derece .. gibi) olarak belirtilen büyüklükler
‘skaler ‘büyüklüklerdir.Skaler büyüklüğün yönü olmaz.Basıncın sayısal değeri verildiğinde (3 Pa gibi) büyüklüğü hakkında yeterli bilgiye sahip oluruz. (birşeyin sadece şiddetine yani büyüklüğüne bakılır)
Vektörel büyüklük : Büyüklük ve yönüne bakılır.Vektörel büyüklüğün yönü de vardır.Hız,kuvvet,ağırlık(her zaman aşağı doğru) vektörel büyüklüklere örnek olarak verilebilir.
Yani basınç ”kuvveti” de vektöreldir.Mesela katı bir cisim bir yüzey üzerine koyulursa ve üzerine ekstra bir basınç daha uygulanmazsa cisim kendi ağırlığı kadar aşağıya doğru bir basınç kuvveti uygular,yani yönü vardır ve kuvvetin yönü gösterilmelidir.
Basıncın ise ise yönü yoktur.kuvvet bölü yüzey alanından bulunur.Sadece sayı ve birim olarak (3 Pa gibi) gösterilir, yönü yoktur bu yüzden skaler bir büyüklüktür.

2-  Manometre, barometre, altimetre ve batimetre ile hangi büyüklükler ölçülmektedir?

Manometre, sıvı ve gazların basıncını ölçer.
Barometre, açık hava basıncını ölçer.
Altimetre, hava basıncından faydalanarak deniz seviyesine göre yüksekliği metre ve feet cinsinden ölçer.
Barimetre, denizlerdeki basınç değişimden faydalanarak deniz derinliğini metre ve feet cinsinden ölçer.(Her 10 metre derinlikte 1 atm basınç artar.)

3- Sıvılı barometreler de cıva yerine su kullanmanın zorlukları neler olabilir?

Bildiğimiz üzere açık hava basıncını ölçmek için Barometre kullanmaktayız. Sıvılı barometre için en uygun madda civadır. Açık havada 1 atm basınç altında civa, boruda 76 cm yükselir. Civa yerine su kullansaydık ne olurdu?
Civanın öz kütlesine oranla suyun özkütlesi çok azdır. 1atm basınç altındaki açık hava basıncını su kullanılmış bir barometre ile ölçmek istiyorsanız yaklaşık 10,5 metre uzunluğunda bir boru gerekir. Çünkü metrelik su yüksekliği ile ancak atm basınç elde edilebilir. Buda deneyi hem zorlaştırır hemde maliyetleri arttırır. Bu yüzden sıvılı barometrelerde civa kullanmak en mantıklısıdır.

4- Bazı iş makinalarının teker yerine Resim 1. 50’deki gibi paletli olmasının nedeni nedir?

Paletin sürtünme kat sayısının daha fazla olması nedeniyle kaymayı engellemesidir

5- Bir sıvının kaynama noktası nelere bağlıdır?

1- Sıvının cinsi: Sıvının kimyasal yapısı değiştikçe kaynama noktası değişir. Kısaca sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvveti arttıkça sıvının kaynama noktası artar.
2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.
3- Yükselti (Rakım): Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça sıvının kaynama noktası düşer. Bu olay dolaylı yoldan açık hava basıncının azalmasına bağlıdır.
4- Sıvıda yabancı madde çözünmesi: Çözüneni uçucu olamayan çözeltilerde (katı – sıvı) çözünen madde miktarı arttıkça çözeltinin kaynama noktası artar.
Aynı rotamda kaynayan bütün sıvıların kaynama süresince buhar basınçları birbirine eşittir.
Bütün sıvıların sıcaklığı arttıkça buhar basıncı artar. Ancak kaynama başladıktan sonra buhar basıncı sabit kalır
Bütün sıvıların sıcaklığı arttıkça buhar basıncı artar demiştik. Ancak saf sıvılarda kaynama noktasından sonra hem sıcaklığı hem de buhar basıncı sabitleşir. Oysa tuzlu su gibi çözeltilerde kaynamaya başlama sıcaklığına kadar hem sıcaklık hem de buhar basıncı artar, kaynama başladığı andan itibaren, sıcaklığı arttığı halde buhar basıncı değişmez.

6- Su az açılmış musluktan çoğu kez aşağı doğru daralan bir boru biçiminde kararlı olarak akar. Bunun nedeni nedir?

Kohezyon Kuvveti ⇒ Aynı madde ya da moleküllerin birbirine tutunmasıdır. Su akarken damlalar birbirini tutar ve bir bütüne benzer. Bu da kohezyon kuvvetine örnektir.
Suyun kohezyon kuvveti sayesinde bitişikmiş gibi gözükür. Bu yüzden cevabımız kohezyon kuvveti olmalıdır.

7- Şehir trafiğinde çok şeritli yoldan az şeritli yola gelindiğinde araçlar hızlanır. Böylece arkadaki araç trafiğinin tıkanması engellenmiş olur. bu olay bir boruda akan sıvının hangi davranışına model olarak alınabilir?

Eğer hortumun ucunu parmağınla hafif kapatırsan suyun daha tazzikli aktığını görürsün aynı mantıktır.

8- Bir uçak kalkış yaparken rüzgar önden mi yoksa arkadan mı eserse daha kolay olur?

Uçağın kalkması için rüzgarın önden esmesi kalış sırasında daha kolay olur. Çünkü uçağına alt tarafına hava çarparak alttaki sürtünmeyi oluşturur. Uçağın burnu kalkış yaparken karşıdan gelen rüzgarı sürtündüğü için daha kolay havalanır.

9- Bir yumurta kahve cezvesindeki suda yüzeye yakın biçimde dengededir bu durumda yumurta musluktan hızlı akan suyun altına tutulursa yumurtanın yukarı doğru yükseldiği gözlenir bu olay nasıl açıklanır?

Fk=Vb.ds deriz
Su yüksekliği artınca yumurtanın batan hacmi artar.
Bu sayede Fk artar ve yumurta yükselir.

10- Gelincik denilen kemirgenlerin yuvaları iki ucu açık ince bir tünel gibidir. bu yuvanın ağızlarından biri mutlaka bir tümseğe açılır. bir başka deyişle yuvanın bir ağzı diğerinden daha yukardadır. bu da yuvanın havalandırılmasını sağlar. bu olay nasıl açıklanır?

Hava akışı ya da akışkanlık dediğimiz olayda yerçekiminden dolayı yukarıdan aşağıya doğrudur. Dolayısıyla hava yuvanın yüksek tarafından düşük tarafa doğru akışkanlık eğilimi gösterir.

 

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry