10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 34 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat
10. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 34 Cevabı
A- Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.
1. Evrendeki düzenli işleyişle Allah’ın (c.c.) varlığı ve birliği arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
- Cevap:-Eğer bir yaradan olmasaydı, bunlar olmazdı-Eğer birden fazla yaradan olsaydı,hepsi ayrı şeyler isterdi.-Biri yağmur yağdırır,diğeri güneş açtırırdı.-Böylece evrende düzenli bir işleyiş olmazdı.
2. Duanın önemini ve dua adabını açıklayınız.
- Cevap:Dua: Allah Teala’dan verdikleri nimetlerden dolayı ona şükretmektir. Ona teşekkür etmektir. Ondan bir şeyler dilemektir.Dua Ederken;İlk olarak karşımızdakinin kim olduğunu bilmeliyiz.Laubali yada üslupa dikkatsiz olarak konuşmamalıyız.Önem vermeyip başka birşey yaparken dua etmemeliyiz.Düzgünce oturup yalvararak etmeliyiz.Kesinlikle alırız diye beklemeyeceğiz.Ya kabul etmez diye düşünmeyeceğiz.
3. Niçin Kur’an okumalıyız? Açıklayınız.
- Cevap:Allah’ın emri olduğu için,Cennet’e girebilmek, Cehennem’e düşmemek için,Tevbelerimizin kabul edilmesi için,ve Allah’ın rızası Kur’an’da olduğu için Kılavuz Kitabımızı okumalıyız.
4. Meleklere imanın, insan davranışlarına etkisini açıklayınız.
- Cevap: Melekler Allah’a iman etmek için yaratılmış nurani varlıklardır Allah’ın emrinden asla çıkmazlar ve sürekli ibadet halindedirler. Kiramen Katibin melekleri insanların günahlarını ve sevaplarını yazan meleklerdir sağ ve sol omuzda bulunmaktadırlar. Meleklerin varlığına inanmak yani onların yanında olduğunu bilmek bize hata yapmamız gerektiğini hatırlatır. Onlara inandıkça günahlardan uzaklaşır ve İslam’a yöneliriz. Bu da meleklere imanın önemini bize gösterir.
5. Peygamberler ve ilahi kitaplar insanlar için neden bir rahmettir? Açıklayınız.
- Cevap:
6. Ahiretin varlığı niçin gereklidir? Açıklayınız.
- Cevap: Allah dünya ve evren öyle bir yaratmış ki insanı Bir nimetten eksik etmemiştir bu nimetlerinden karşılığı olarak ibadet istemiş inanç istemiştir.Allah herşeyin iyi ve kötü yanını düşünmustur ve herzaman iyi olmamızı kötü yoldan cikmamamizi istemiştir Cennet ve cehennem ile ödüllenecegiz.dünya hayatının geçici olup ahiret hayatının ebedi olacağını önceden bildirmiştirAllah bizim iyi olmamızın sonucu cennette olmamızı istemekte ve insanın kötü yola düşmemesi için ilahi kitaplar resul peygamberler indirmiştir İslami çıkarmıştır.insanoğluna ahiretin ahiret zamanında neler olacağını ilahi kitap yoluyla bilgilendirmistirahiret zaman zaman öncülük olarak kabul azabından ceklilecegindenden bahsedilebilir. kişinin ameline bağlıdır.peki ahiret dediniz şey nasıl olacakAhiret Allahın huzurunda yaptığımız işlerin hesabini vermektedir.Örnegin,Namaz kılmakoruç tutmakkul hakkıkomşuluk hakki.. vb konular öncülük alınır çünkü islamın ozü bunlardır.ahiret korkusu inancı olan biri dünya hayatının geçici olduğunu bizi ebedi bir dünyanın beklediğini bilip amelini iyi yapmasını bıkıp cabalamasını bilmelidir.
7. İnsanın akıl sahibi olması ile sorumlu olması arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
- Cevap: Allah, insanı diğer canlılardan farklı olarak akıl sahibi olarak yaratmıştır. insana irade vermiş ve verdiği iradeyi, bahşettiği aklı kullanarak doğru ve güzel şekilde kullanmasını istemiştir. insanı seçimlerinde özgür bırakmış, fakat bu özgürlüğün kendisine sorumluluk getirdiğini de bildirmiştir.buna göre akıl ve aklını kullanarak iyi veya kötüden birini tercih etme davranışı sergileyen yani irade kullanan insan, seçiminin iyi veya kötü adlandırılmasına göre, bunlardan birini seçmekte özgürdür. tabi bu özgürlüğün neticesinde ortaya çıkacak olumlu veya olumsuz sonuçları kabullenme sorumluluğu da sözkonusudur.neticede akıl ve irade, özgürlük ve sorumluluğu beraberinde getirmektedir. ve bu birliktelik insanın dünya ve ebedi hayatını şekillendirecek kadar ciddi bir durumdur.
B- Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. I-Var olmayan bir şeyi var etmesi.
II-Yüce Allah’ın (c.c.) her şeyi duyması.
III-Allah’ın (c.c.) her şeyi bilmesi.
Yukarıda numaralanmış olan sübûtî sıfatların eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?
A) Tekvin Semi İlim
B) İrade Tekvin Semi
C) Basar İlim Tekvin
D) Semi Tekvin İrade
E) Kudret Semi Kelam
- Cevap: A