10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Pasifik Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67
B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olarak düşündükleriniz için “D”, yanlış olarak düşündükleriniz için “Y” harfini yay ayraç içine yazınız. Yanlış olarak düşündüğünüz ifadenin doğrusunu verilen boşluğa yazınız.
- Cevap:
(D) 1. Kimyasal tepkimelerin denkleştirilmesi kütlenin korunumu kanununa dayanır.
(D) 2. Sınırlayıcı bileşen, bir tepkimedeki ürün miktarını belirler.
(Y) 3. 4Al(k) + 3O2(g) –> 2Al2O3(k) tepkimesine göre, 5 mol Al ile 3 mol O2 tepkimeye girdiğinde sınırlayıcı bileşen Al’dur. (Sınırlayıcı bileşen O2’dir.)
(Y) 4. 2HCI(suda) + Ca(OH)2(suda) —> CaCI2(suda) + 2H2O(s) tepkimesi, çözünme – çökelme tepkimesidir. (Asit-baz tepkimesidir).
(D) 5. Bir tepkimede elde edilen ürün miktarının tepkime denklemine göre elde edilmesi gereken ürün miktarına oranı yüzde verim olarak ifade edilir.
C. Aşağıdaki ifadelerde verilen boşlukları kavramlardan uygun olanı ile doldurunuz.
- Cevap:
1. Kimyasal tepkime denklemlerinde sembollerin önündeki katsayı mol oranlarını temsil eder.
2. Kimyasal tepkimelerde başlangıçta alınan maddeler %100 oranında ürüne dönüşmez.
3. Bir tepkimeye giren maddelerin miktarı verilmiş ve sınırlayıcı bileşenin belirlenmesi isteniyorsa bu giren maddelerin miktarları kullanılarak hesaplanan ürünlerden en az ürün oluşturan madde sınırlayıcı bileşendir.
4. 3BaCI2(suda) + 2Na3PO4(suda) —-> Ba3(PO4)2(k) + 6NaCI(suda)
5. NK’da 1 mol gaz, 22,4 L hacim kaplar.
6. İki ya da daha fazla maddenin birleşerek daha karmaşık yapıda madde oluşturduğu tepkimeler sentez tepkimesi olarak adlandırılır.
10. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.