10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Pasifik Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18
1.1.2 Sabit Oranlar Kanunu
Bir karışımı, maddeleri farklı oranlarda karıştırarak hazırlayabiliriz. Örneğin tatlı şerbeti hazırlarken tercihimize göre şeker ve su miktarını ayarlayabiliriz. Bu durum gösteriyor ki şerbet karışımı oluşturulurken su ile şeker kütleleri arasında sabit bir oran yoktur. Oranı isteğimize göre değiştirebiliriz.
Peki, bir bileşikteki (örneğin tatlı şerbetinin şekerindeki ve sudaki) elementlerin kütlelerinin oranını isteğimize göre değiştirebilir miyiz? Başka bir deyişle bileşikler oluşurken elementler gelişigüzel miktarlarda mı bir araya gelmektedir? Bu sorunun yanıtını 2. Etkinlik’i (“Oranlar Sabit mi?”) yaparak bulmaya çalışalım.
- Cevap:
2. Etkinlik: Oranlar Sabit mi?
Amaç: Bakır(II) oksit (CuO) bileşiğindeki bakır (Cu) ve oksijen (O) elementlerinin kütle oranını belirlemek.
İzlenecek Yol
1. İkişer kişilik gruplar oluşturunuz. Kuru ve temiz porselen krozeyi boş olarak tartınız.
2. Kroze içine 2 gram bakır tozu koyunuz.
3. Fotoğraftaki deney düzeneğini hazırlayınız.
4. Krozeyi (bakır tozunu) ısıtınız. [Bu sırada bakır(II) oksit oluşur. Bakır(II) oksit oluşumunun tamamlandığını, bakır renginin siyaha dönüşmesinden anlayabilirsiniz.]
5. Kroze soğuduktan sonra krozeyi pota pensi ile tutup teraziye koyarak tartınız. Bu tartım sonucunu kullanarak 2 gram bakırla birleşen oksijenin kütlesini hesaplayınız. Değerleri aşağıdaki gibi bir tabloya kaydediniz.
6. Bakır(II) oksitteki bakırın kütlesinin oksijenin kütlesine oranını bulunuz.
7. Deneyi 3 gram ve 4 gram bakır tozu kullanarak tekrarlayınız. Her seferinde bakır kütlesinin oksijen kütlesine oranını hesaplayınız ve tabloya kaydediniz.
- Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarınızı yazınız.
Sonuç
1. 2, 3 ve 4 gram bakır alınıp bunlarla tepkimeye giren oksijen kütleleri oranlandığında nasıl bir değer ortaya çıktı? Bakırın kütlesinin oksijenin kütlesine oranı kaçtır?
2. 2, 3 ve 4 gram bakır tozu kullanarak bulduğunuz oran (bakırın kütlesi / oksijenin kütlesi), kullanılan bakırın kütlesine bağlı mıdır?
3. Bulduğunuz sonuçlara göre bakır(II) oksit bileşiği oluşurken elementlerin sabit oranlarda birleştikleri söylenebilir mi? “Tüm bileşikler oluşurken elementler sabit bir oranda birleşir.” şeklinde bir genelleme yapabilir misiniz? Bu genellemeyi doğrulamak için başka nasıl bir deney tasarlarsınız?
- Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarınızı yazınız.
10. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.