10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları Pasifik Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 139
Ca(suda) + 2OH (suda) + 2H+(suda) + 2Cl (suda) → Ca(suda) + 2Cl (suda) + 2H2O(s) (2)
Bu durumda ikinci tepkime denklemine göre 1 mol Ca(OH)2’ten 2 mol OH- (2OH-) iyonu oluşmaktadır. 2 mol OH- iyonunun nötralleşmesi için 2 mol H+ iyonuna dolayısıyla 2 mol HCl’e ihtiyaç vardır. Bu nedenle HCl formülünün önüne 2 katsayısı (2HCl) yazılmıştır (1). Çünkü 1 mol HCl’den 1 mol H+ oluşmaktadır. 2 mol H+ oluşması için 2 mol HCl gereklidir.
Tepkimeye 2 mol Ca(OH)2 ve 2 mol HCl alarak başlasaydık ne gözlemlerdik?
- Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarını yazınız.
Bu durumda 2 mol Ca(OH)2’i nötralleştirecek yeterince asit bulunmayacaktı. Başka bir deyişle 2 mol Ca(OH)2’in 1 molü, 2 mol HCl ile tepkimeye girip 1 molü artacaktı. 1 mol Ca(OH)2 arttığı için de ortam bazik özellik gösterecekti. Tepkimeye 4 mol asit (HCI) ve 1 mol baz [Ca(OH)2] alarak başlanırsa tepkime sonucu oluşan çözelti asidik, bazik yoksa nötral midir? Neden?
- Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarını yazınız.
Bir ortamın asidik, bazik ya da nötral olup olmadığı, ortam asidik ya da bazik ise ortamın ne kadar asidik ya da bazik olduğu nasıl belirlenir?
- Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarını yazınız.
3. Etkinlik: pH Değerlerini Ölçelim
Amaç: Bazı çözeltilerin asitlik ve bazlık değerlerinin pH kâğıdı kullanılarak ölçülmesi ve yorumlanması.
10. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 139 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.