10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları Pasifik Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118
2. BÖLÜM DEĞERLENDİRMESİ
A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
1. Bir sıvının karışım olup olmadığını nasıl kanıtlarsınız?
- Cevap: Bir sıvının karışım olup olmadığını
2. Şekerli su çözeltisini süzme ile ayırabilir misiniz? Neden?
- Cevap: Şekerli su çözeltisini süzme ile ayıramayız. Çünkü buharlaştırma yöntemi ile şekerli su çözeltisini ayırabiliriz.
3. Denizdeki petrol kuyularından ya da petrol taşıyan tankerlerden kazara denize boşalan ham petrolü deniz suyundan temizlemek için neler yapılabilir?
- Cevap: Deniz suyu ve petrolü Öncelikle kaynama noktalarına göre ayırırız. Geri kalan deniz suyunun ise içindeki tuzu buharlaştırarak ayırırız.
5. Diyaliz tekniği ile kandaki zararlı maddeler nasıl ayrılır? Açıklayınız.
- Cevap: Diyaliz tanecik boyutu farkından yararlanarak ayırma tekniğidir. Kandaki zararlı katı parçacıklar diyaliz makinesindeki yarı geçirgen zarda süzülür ve temizlenen kan tekrar vücuda verilir. Tıpkı böbrek gibi çalışır.
5. Mıknatısla ayırma tekniği, mıknatıstan etkilenen birden fazla madde varsa uygulanabilir mi? Neden?
- Cevap: Mıknatısla ayırma tekniği, mıknatıstan etkilenen birden fazla madde varsa uygulanamaz çünkü maddeleri aynı anda çeker.
6. Antifriz-su karışımının donma noktası antifrize eklenen su miktarına göre değişir. Kazara antifirize fazla su koyduysanız bu suyu nasıl ayırırsınız?
- Cevap: Antifrize fazla su koyduysanız bu suyu buharlaştırma yöntemi ile ayırabiliriz.
7. Terebentin-su karışımını nasıl ayırırsınız? (Terebentin suda çözünmeyen, yağlı boya incelticisi olarak kullanılan bir sıvıdır.)
- Cevap: Buharlaştırma yöntemi ile ayırabilirim.
8. Ayrımsal damıtma nasıl gerçekleşir?
- Cevap: Ayrımsal damıtma, kaynama noktaları birbirinden farklı sıvıların karışımlarına uygulanan damıtma işlemidir. Karışım damıtma kabında ısıtılınca, kaynama noktası düşük olan sıvı kaynayarak karışımdan ayrılır. Tekrar sıvılaştırılarak başka bir kap içinde biriktirilir ve böylece ayrım işlemi tamamlanmış olur.
9. Gemi kazası sonucu ıssız ve suyu bulunmayan bir adaya çıktığınızı düşünün. Denizden saf su elde etmek için nasıl bir araç geliştirirsiniz?
- Cevap: Deniz suyunu ısıtarak buharlaşmasını sağlarım. Daha sonra su buharı soğutarak yoğunlaştırır ve sıvı haldeki saf suyu depolarım.
10. Laboratuvarda kazara demir tozu bulunan cam kavanozu düşürdünüz. Demir tozlarının ziyan olmaması için demir tozlarını camdan nasıl ayırırsınız? (Keskin cisimlere çıplak elle dokunmayınız. Güvenlik önleminizi alınız.)
- Cevap: Mıknatıs yöntemi ile ayırırım.
11. Eleme işlemi endüstride nerelerde kullanılabilir?
- Cevap: Eleme, malzemelerin boyutları belirlenmiş bir açıklıktan geçenler ve geçmeyenler olarak sınıflandırılmasıdır. Eleme işleminde malzemeler boyutlarına göre birbirlerinden ayrılır ve aynı boyutta olanlar bir araya getirilir.
B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olarak düşündükleriniz için “D”, yanlış olarak düşündükleriniz için “Y” harfini yay ayraç içine yazınız. Yanlış olarak düşündüğünüz ifadenin doğrusunu verilen boşluğa yazınız.
(D) 1. Süzme tekniği, karışımdaki maddelerin tanecik boyutlarının farklı olmasına dayanır.
(Y) 2. Ayrı fazlar oluşturan iki sıvının karışımını ayırmak için diyaliz tekniği kullanılır. (Ayırma hunisi kullanılarak ayrılabilir.)
(D) 3. Bir karışımdan istenen maddeyi, bu maddeyi çözen bir sıvı kullanarak ayırma işlemi özütleme olarak adlandırılır.
(D) 4. Diyaliz makinesi, vücut dışında böbrek işlevi görür.
(Y) 5. Basit damıtma, karışımdaki maddelerin erime noktasının farklılığına dayanır. (Basit damıtma karışımdaki maddelerin kaynama sıcaklıkları farklılığına dayanır.)
(D) 6. Petrol rafinerilerinde ham petrol, ayrımsal damıtma ile ayrılır.
(Y) 7. İnce deniz kumu ile tuz karışımı eleme ile ayrılır. (Suda çözme ve buharlaştırma teknikleri uygulanarak ayrılır.)
10. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.