Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri yanda verilen uygun sözcüklerle doldurunuz. Metinle ilgili verilen soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

Verilen tepkimelerin her ikisinde de tepkimeye girenlerin kütleleri toplamı, oluşan ürünlerin kütleleri toplamına eşittir. Bu durum (a) Kütlenin Korunumu Kanunu’yla açıklanabilir ve kanun Lavoisier tarafından tanımlanmıştır. Her iki tepkimede de tepkimeye giren Fe miktarı ile oksijen miktarı arasında kütlece bir oran vardır. Bu durum da (c) Sabit Oranlar Kanunu’yla açıklanır ve (ç) Proust tarafından tanımlanmıştır. I. tepkimede oluşan FeO bileşiğinde kütlece Fe/O oranı (d) 7/2, II. tepkimede oluşan Fe2O3 bileşiğinde kütlece Fe/O oranı (e) 7/3’tür. FeO ve Fe2O3 bileşiğinde Fe miktarları sabitken I. bileşikteki oksijenin II. bileşikteki oksijene oranı (f) 2/3’tür ve bu durum da, (g) Katlı Oranlar Kanunu’yla açıklanır ve kanun Dalton tarafından tanımlanmıştır.

Verilen tepkimelerin her ikisi de (ı) yanma tepkimesine örnektir. Aynı zamanda bu tepkimelerde küçük kimyasal türler daha büyük kimyasal türlere dönüştüğü için bu tepkimelere (i) sentez tepkimeleri de denir. Büyük kimyasal türlerin küçük kimyasal türlere dönüştüğü tepkimelere ise (j) analiz tepkimeleri denir. Bu tepkime türlerinin dışında asit ve bazların bir araya gelerek tuz ve su oluşturduğu tepkimeler ise (k) nötrleşme tepkimesi adını alır. Sulu çözeltilerin birbiri ile tepkimesinde çözünmeyen katının oluştuğu tepkimelere (l) çözünme-çökelme tepkimeleri denir. Travertenlerin oluşumu bu tepkimeye örnektir.

1. Fosil ve kömür yakıtlarının yanması, otomobil egzozlarından çıkan duman ve farklı nedenlerden dolayı yılda yaklaşık 26 milyon ton kükürt dioksit oluşur. Kükürt dioksidin oluştuğu tepkime denklemi aşağıdaki gibidir.
S(k) + O2(g) → SO2(g) tepkimenin türünü yazınız.

  • Cevap: Sentez ve yanma tepkimesi

2. Yediğimiz besinler bozunarak veya parçalanarak büyümeyi ve vücut fonksiyonları için gerekli enerjiyi sağlar. Bu olay sırasında glikoz (C6H12O6) yanarak CO2 ve H2O oluşturur.
Tepkime denklemini yazarak denkleştiriniz.

  • Cevap: C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O

3. Aşağıdaki tepkimeleri denkleştiriniz.

a) C + O2 CO: 2C + O2 → 2CO
b) H2 + Br2 HBr: 2C + O2 → 2CO
c) KOH + H3PO4 K3PO4 + H2O: 3KOH + H3PO4 → K3PO4 + 3H2O
ç) CH4 + Cl2 CCl4 +HCI: CH4 + 4Cl2 → CCl4 + 4HCl

4. Al4C3 + H2O → Al(OH)3 + CH4 tepkimesi denkleştirildiğinde suyun katsayısı kaç olur?
A) 4
B) 6
C) 8
D) 10
E) 12

  • Cevap: E

5. FeS2 + O2 → Fe2O3 + SO2 tepkimesi denkleştirildiğinde SO2’in katsayısı kaç olur?
A) 5
B) 4
C) 3
D) 2
E) 1

  • Cevap: B

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
sad
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!