10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171
Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri yanda verilen uygun sözcüklerle doldurunuz. Metinle ilgili verilen soruları cevaplayınız.
Limon suyu, sirke gibi maddelerin ekşilik ve aşındırma özelliği (a) asidik olmalarından kaynaklanır. Sabun ve deterjanın ciltte oluşturduğu kayganlıkhissi ise (b) bazik olmalarından kaynaklanır. Bir maddenin asit ya da baz olduğunu anlamak için çay, üzüm suyu, kırmızılahana gibi doğal ya da metil oranj gibi yapay (c) indikatör kullanılır.
Bir maddenin asitlik veya bazlık derecesini ölçmek için kullanılan üzerine farklı indikatörler emdirilmiş özel test şeritlerine (ç) pH kağıdı denir.
Suda H3O+ iyonları oluşturan maddelerin pH değeri (d) pH<7 su OH- iyonu oluşturan maddelerin pH değeri ise (e) pH>7 ’tür. Asitle bazın tuz ve su oluşturduğu tepkimeye (f) nötrleşme tepkimesi denir. Bu tepkime sonucunda (g) tuz ve (h) su oluşur.
Sodyum sülfat tuzu (ı) sülfürik asit asidi ile (i) sodyum hidroksit bazının tepkimesinden oluşur. Na, Mg, Ca gibi metaller (j) aktif metal olduğundan asitlerle tepkimelerinden (k) H2 gazı açığa çıkarır. Cu, Hg, Ag metalleri (l) yarı soy metal olduğundan yalnızca H2SO4 ve HNO3 gibi oksijen içeren asitlerle tepkimeye girerek (m) NO , (n) NO2 , veya (o) SO2 , gazı açığa çıkarır.
Au, Pt metalleri (ö) soy metal olduğundan yalnızca kral suyu ile tepkime verir.
1. Aşağıda bazı maddelerin su ile tepkimeleri verilmiştir. Suya verdikleri iyonlara bakılarak maddelerin asit mi baz mı olduğunu altlarındaki boşluğa yazınız.
I. HNO3(s) → H+(suda) + NO3(suda)
- Cevap: Asit
II. CO2 (g) + H2O(s) → H2CO3(suda)
- Cevap: Asit
III. Ba(OH)2(k) →Ba2+(suda)+2OH”(suda)
- Cevap: Baz
IV H3PO4(s) → 3H+(suda)+PO4-(suda)
- Cevap: Asit
2. Aşağıdaki asit ve bazlara ait iyonlaşma tepkimelerinden kaç tanesi doğrudur?
I. HCl + H2O
→ H3O+ + Cl-
II. NH3 + H2O
→NH+ + OH-
III. NaOH + H2O
→ NaO- + H3O+
IV Mg(OH)2
→Mg2+ + 2OH-
V HBr + H2O —
→H3O+ + Br-
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E)5
- Cevap: D
3. Aşağıda verilen asit ve bazların suda iyonlaşma denklemlerini yazınız.
I. HNO3+ H2O → H3O+ + NO3–
II. H3PO4+H2O → 3H3O+ + PO4 3-
III. LiOH → Lİ+ + OH–
IV CH3COOH+H2O → CH3COO– + H3O+
- Cevap:
4. Aşağıdakilerden hangisi baz değildir?
A) KOH
B) Mg(OH)2
C) NH3
D) Ca(OH)2
E) CH3OH
- Cevap: E
5. CaCO3 ile ilgili
I. Kireç taşı olarak bilinir.
II. Sulu çözeltisi bazik özellik gösterir.
III. Sağlık alanında kullanılır.
hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 171 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.