10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163
1. Yetişkin bir insan günde ortalama 2-3 litre mide
Mide öz suyu litrede 0,03 mol HCl içerir. Bu değer o kadar yüksektir ki yaklaşık 2 gram çinko metalini bile çözebilir. Midedeki yüksek asit, yiyeceği sindirmek ve bazı enzimleri aktive etmek içindir.
a) Asitli yiyecek ve içecekler tüketildiğinde midede oluşabilecek rahatsızlığın nedenini açıklayarak rahatsızlığı önlemek için yöntem öneriniz.
- Cevap:
b) Birçok insan yemeklerden sonra soda içer. Soda içildiğinde aşağıdaki tepkime gerçekleşir.
NaHCO3(aq) + HCl(aq)——-► NaCl(aq)+ H2O(s) + CO2(g)
Bu tepkimeye göre soda içmenin mide öz suyunu nasıl etkileyeceğini açıklayınız.
- Cevap:
2. Dünya nüfusunun hızla artması, hızlı artışın getirdiği beslenme sorunu, çiftçilerin daha fazla ve daha sağlıklı ürünler yetiştirmelerini gerektirmektedir. Bu nedenle ürün kalitesini ve verimi artırmak için toprağa kimyasal gübre verilir. Kimyasal gübreler nitrat (NO3) ve sülfat (SO4″) içerir.
Gübre kullanımının asit yağmurlarının oluşumunu nasıl etkileyeceğini açıklayınız.
- Cevap:
3. Saf suyun pH’ı 7 (nötr) olduğu hâlde yağmur suyunun pH’ı yaklaşık 5,6 dolayındadır. pH’ın bu değeri yağmur suyunun biraz asidik özellik taşıdığını belirtir.
Kirlenmemiş yağmur suyunun neden asidik özellik taşıdığını açıklayınız.
- Cevap:
4. Aşağıda evde kullanılan kimyasallar ve pH’ları verilmiştir. Buna göre kullanılan bu kimyasalları asit ve baz olarak sınıflandırarak pH çizelgesine yerleştiriniz.
- Cevap:
asitler: sirke, fırın temizleyici, kireç sökücü
bazlar: çamaşır suyu, bulaşık deterjanı
10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.