Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

10. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

6. Kimyasal tepkimelerde de kek yapımında olduğu gibi bir oran var mıdır? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet kimyasal tepkimelerde de belirli bir oran vardır. Örneğin 12 g C atomuyla 32 g O atomu tepkimeye girdiğinde 44 g CO2 oluşurken; 12 g C atomuyla 16 g O atomu tepkimeye girdiğinde 28 g CO oluşur. Bu örnekte de görüldüğü gibi miktar değiştirildiğinde oluşan ürün değişmektedir.

Limonlu kek örneğinde çözdüğünüz sorulardan yola çıkarak benzer hesaplamaları kimyasal bir tepkime denklemi üzerinde de gerçekleştirebilirsiniz. 1 mol gaz NKda 22,4 L hacim kaplar. 0,2 mol N2(g) ile 1,8 g H2(g) in tepkimeye girmesi sonucu NKda en fazla 8.96 L NH3(g) oluşmaktadır. Tepkimenin denklemi N2(g) + 3H2(g) — 2NH3(g) şeklinde olduğuna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız. (N2: 28 g/mol, H2: 2 g/mol, NH3: 17 g/mol)

1. Bu tepkimede oluşacak ürün miktarını belirleyen madde hangisidir?

  • Cevap: Bu tepkimede oluşacak ürün miktarını belirleyen madde N2 (g) dır.

2. Tepkimede hangi maddeden kaç gram artar?

  • Cevap: ) 0,6 g H2 (g) artar.

3. Bu tepkimede artan madde olmaması için hangi maddeden kaç mol eklenmelidir?

  • Cevap: Tepkimede 0,3 mol H2(g) artmıştır. Bu artışın olmaması için 0,1 mol N2(g) gereklidir.

4. Bir tepkimede oluşacak ürün miktarını belirleyen maddeye sınırlayıcı bileşen denir. Sınırlayıcı bileşenin endüstrideki önemi sizce nedir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Endüstride verim hesaplamak: Oluşacak ürün miktarı sınırlayıcı bileşene göre belirlendiği için tepkimenin verimi de sınırlayıcı bileşene göre yapılır. Madde israfını önlemek: Sınırlayıcı bileşen bilindiği zaman tepkimelerde kullanılacak diğer maddelerin miktarı da sınırlayıcı bileşene göre belirlenir ve bu da diğer maddelerin fazla miktarda temin edilmesinin önüne geçilmesini sağlar. Ürünün miktarını belirlemek: Sınırlayıcı bileşen, oluşan ürün miktarını belirler.

5. 0,4 mol NH3(g) elde edebilmek için kaç gram N2(g) ve NKda kaç litre H2(g) gerekir?

  • Cevap: 0,2.28 = 5,6 g N2 (g) gereklidir. Tepkimede 0,6 mol H2 (g) harcanmıştır. Bu da NKda 22,4.0,6 =13,44 Ldir.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!