10. Sınıf Tarih Ders Kitabı İlke Yayınları 4. Ünite Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti Sayfa 108, 109, 110, 111, 112 Osmanlı’da Zanaat, Sanat ve Kültür Faaliyetleri Etkinlik Soruları ve Cevapları
10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Ders Kitabı Osmanlı’da Zanaat, Sanat ve Kültür Faaliyetleri Cevapları
Osmanlı’da Zanaat, Sanat ve Kültür Faaliyetleri
10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı
Osmanlı hâkimiyetiyle birlikte Anadolu ve Rumeli’de ne gibi değişimler yaşanmış olabilir? Bu konudaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Anadolu ve Rumeli’de Türk İslam kültürünün etkileri görülmüştür. Anadolu ve Rumeli’nin Türk yurdu olmasına katkı sağlamıştır Osmanlı şehir kültürü oluşmuştur. Rumeli’ye geçen Osmanlı, karşılaştığı yeni kültürle beraberinde götürdüğü Türk kültürünü harmanlamıştı Rumeli’nin türküleri, halk oyunları, el işlemeleri ve mimarisi Osmanlı sanatlarını etkilemiş, böylece ortak Rumeli-Türk kültürü ortaya çıkmıştır. Osmanlı hakimiyetine ait yerlere girildiğinde burasının Türk yurdu olduğu izlerini taşıyan cami, medrese, saray, yol ve köprüler göze çarpmaya başlamıştır.
OSMANLI’DA ŞEHİR PLANLAMASI
XIV-XVI. yüzyıllar arasında Anadolu ve Rumeli’de hâkimiyet kuran Osmanlı Devleti, daha önceki Türk İslam devletlerinde olduğu gibi imar faaliyetlerine büyük önem verdi. Osmanlı şehir kültürü, birbirinden çok farklı, etnik, dinî ve ekonomik yapılar üzerine tesis edildi. Dolayısıyla Osmanlı Devleti’nin hâkimiyet kurduğu Anadolu ve Rumeli’de şehir kültürü, Türk ve İslam kültürü başta olmak üzere diğer kültürleri de özümseyerek biçimlendi. Osmanlı Devleti öncelikle, Türkiye Selçuklularının şehir mirası üzerinde gelişti. Sonraki dönemlerde ise şehirlere kendi kültürünü yansıttı.
10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı
OSMANLI MİMARİ ANLAYIŞI
Erken Dönem diye bilinen Osmanlı mimarisinin temel öğesini külliyeler, külliyelerin ana unsurunu ise camiler oluşturmaktaydı. Osmanlı mimari anlayışında farklı planlarda yapılan çok sayıda cami ön plana çıktı. Osmanlı Erken Dönemi’ne ait ilk eserler genelde İznik, Bursa ve Edirne’de yapıldı. İznik’teki Hacı Özbek Cami, Süleyman Paşa Medresesi, Bursa’da Yıldırım Bayezid Döneminde inşa edilen Ulu Cami, Yıldırım Bayezid Bedesteni, Osmanlı Devleti’nin ilk hastanesi niteliğinde olan Yıldırım Darüşşifası bu dönemin mimari eserleri arasında gösterilebilir.
10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı
Mimar Sinan’ın önemli eserleri ve bu eserlerin özellikleri ile ilgili bir pano hazırlayınız. Hazırladığınız panoyu okulda sergileyiniz.
- Cevabı: Mimar Sinan’ın önemli eserleri aşağıda listelenmiştir.
➜ Şehzade Camii.
➜ Süleymaniye Camii.
➜ Selimiye Camii.
➜ Üsküdar Mihrimah Sultan Camii.
➜ Kılıç Ali Paşa Camii.
➜ Rüstem Paşa Camii-Tekirdağ …
➜ Sokollu Mehmet Paşa(Azapkapı) Camii.
OSMANLI EL SANATLARI
Osmanlı Erken ve Klasik Dönemi’nde mimari dışında ahşap ve taş işlemeciliği, dokumacılık, çinicilik ve hat sanatı da önemli gelişme gösterdi. Bu sanat dalları ve özellikleri genel olarak şunlardır: Ağaç ve yan ürünlerinin işlemeye elverişli yapısından dolayı ahşap işlemeciliği (Görsel 4.24), kapı ve pencere kapaklarında, bilhassa minberlerde yaygın bir kullanım alanı buldu. Taşa uygulanan bütün teknikler ahşaba da uygulanmış olup daha kolay işlenebildiği için ahşap taştan daha zengin bezeme tekniklerine sahipti.
10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı
Osmanlı Dönemine ait ahşap ve taş işlemeciliği ile ilgili çevrenizde yapılmış eserlere örnekler veriniz.
- Cevabı: Herkes Kendi ili ile ilgili bilgileri paylaşabilir.
10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 108, 109, 110, 111, 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.