Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 256 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 256 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 256 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Işığın Prizmalardaki Hareketi

Bundan önceki bölümde bir ışık ışınını paralel yüzlü bir camdan geçirdiğinizde çıkan ışınların, cama giren ışınlara paralel olduğunu öğrendiniz. Ancak camdan çıkan ışınların doğrultusunu paralel yüzlü olmayan bir cam parçası kullanarak değiştirebilirsiniz. Eğer iki yüzü birbirine paralel değilse cama giren ışık ışını farklı doğrultuda çıkar. Prizma, optikte düz yüzeyleri olan ve ışığı kıran saydam cisimler olarak bilinir. Çeşitli optik cihazlarda değişik tiplerde prizmalar kullanılmaktadır.

Işığın yapısını ve prizmadaki davranışını ilk olarak Sir Isaac Newton (Sör Ayzek Nivtın 1642-1727) açıklamıştır. Görsel 4.112de saydam maddelerden yapılan ve amaca göre farklı boyut ve şekillere sahip prizmalar görülmektedir. Görsel 4.113, hava ortamında bulunan bir prizmaya gönderilen ışık demetlerinin izlediği yolu göstermektedir. Burada 6 adet ince ışık demeti bir prizmanın alt tarafından cama girmektedir. Bu ışınlar prizmanın alt yüzüne yaklaşık dik olarak girdiklerinden ya çok az kırılır ya da kırılmadan geçerek prizmanın ikinci yüzüne ulaşırlar. Bu yüze farklı açılarla ulaşan ışınlardan soldaki ilk üç demet, kırılarak havaya çıkarken sağdaki üç demet, tam yansımaya uğrayarak tekrar camın içinde yol alırlar ve prizmanın sağdaki yüzünden kırılarak hava ortamına çıkar. Son üç demetin prizmanın içinde çarptıkları ilk yüze gelme açısını ölçerseniz, 42°’den daha büyük bir açıyla geldikleri bulursunuz. Çünkü camdan havaya geçişte sınır açısı 42°’dir. Işık sınır açısından büyük açıyla geldiğinde ışığın kırılmayı bırakıp tam yansımaya geçtiğini daha önce öğrendiniz. Görsel 4.113’te görüldüğü gibi camdan havaya (çok yoğun ortamdan az yoğun ortama) çıkarken gelme açısı arttıkça daha çok ışık yansımakta ve daha az ışık kırılmaktadır.

Şimdi Görsel 4.114e bakınız. Bu görsel laboratuvarda yapılan bir deneyin fotoğrafıdır. Bu deneyde yeşil lazer ışığı bir prizmaya gönderilmiştir. Lazer ışığı, tek renkli bir ışık olup güneş ışığı gibi birçok renkten oluşmaz. Fotoğrafta da görüldüğü gibi lazer ışığı prizmanın içinde dört kez yön değiştirerek prizmayı terk etmiştir. Işığın nerelerde ve neden yön değiştirdiğini fark edebildiniz mi?

Peki, ışığın izlediği yolu fotoğraf üzerinde gösterebilir misiniz?

  • Cevap:

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 256 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry