Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 237 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Akvaryumdaki bir balığa hiç yukarıdan baktınız mı? Eğer baktıysanız balığın bulunduğu konumdan daha yakın göründüğünü fark etmişsinizdir. Benzer şekilde bir yaz gününde yüzme havuzuna bakarsanız havuzun içindeki cisimleri görebilirsiniz. Çünkü güneş ışığının bir kısmı suya girer ve cisimlerden yansır. Bir cismi görebilmeniz için o cisimden gözünüze ışın gelmesi gerektiğini biliyorsunuz. Ancak bunun yanında havuzun içindeki cisimlere dikkatle baktığınızda bunların havadaki gibi düzgün görünmediğini fark edersiniz. Örneğin su içindeki cisimler olduğundan daha yakın görünür. Ayrıca su içinde duran bir kişinin ayakları sanki ileri geri hareket eder gibi görünürken havuzun dibindeki çizgiler suyun hareketi ile sallanıyor gibi görünür. Bu olaylar oldukça ilgi çekicidir. Görsel 4.70de görüldüğü gibi kalemin suya daldığı noktada kırılmış gibi görünmesi kalemden gözümüze gelen ışığın bu noktada değişmeye uğradığını göstermektedir. Bu olayı basit bir deneyle gözlemleyebilirsiniz. Görsel 4.71. a’da görüldüğü gibi madeni para boş bir kupanın içindedir.

Görsel 4.71. b’deki para ise su dolu kupanın içindedir. Bu paraların fotoğrafı aynı açıdan çekilmiştir. Boş kupada bulunan para görülmezken su dolu kupadaki para görülebilmektedir. Kırık kalem, madeni paranın içinde su bulunan kupada görülmesi gibi görünüş aldanmaları, ışığın su ya da cam gibi saydam ortamlardan hava gibi başka bir ortama geçerken yön değiştirmesinden kaynaklanır. Işığın bir saydam ortamdan başka bir saydam ortama geçerken doğrultu değiştirmesi olayına ışığın kırılması denir. Kırılma olayında ışığın izlediği yol tersinirdir. Kırılma olayının ayrıntılı incelenmesi ışığın özelliklerini anlamamıza çok yardım eder. Kırılma bir saydam maddeden diğerine geçerken ışığın hızında meydana gelen değişiklikten kaynaklanır. Işığın ikinci ortama girerken hangi yönde kırılacağı, geldiği ve girdiği ortamlardaki hızlarına bağlıdır. Görsel 4.72ye bakınız. Bu fotoğraf kalın bir ışık demetinin havadan gelişini ve bir kaptaki suya girişini göstermektedir. Işık demetinin su yüzeyine ulaşınca birdenbire doğrultu değiştirdiğine ve bir kısım ışığın da su yüzeyinden havaya yansıdığına dikkat ediniz. Burada su yüzeyine gelen ışığa gelen ışık (gelen ışın) denir. Gelen ışık ile su yüzeyinin normali arasındaki açıya da gelme açısı denir. Kırılarak suya giren ışık demetine ise kırılan ışık (kırılan ışın) denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 237 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry