Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 189 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Fizik ve Teknoloji

Gürültü Kirliliği ve İşitme Kaybı

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı rapora göre 32 milyonu çocuk olmak üzere 360 milyondan fazla insan, işitme kaybı sorunu yaşamaktadır. Türkiye’de bu sayı yaklaşık 2,2 milyondur. Aşırı gürültüye maruz kalmak işitme kaybının en sık görülen sebebidir. Birçok genç yüksek şiddetli müzik dinlemeyi sevmektedir. Ancak yüksek şiddette ses, işitme duyusuna zarar verir. Bir konserde hoparlöre çok yakın durduysanız birkaç gün sonra kulaklarınızda çınlama hissetmiş olabilirsiniz. Böyle bir durumda işitme kaybı oluşabilir. Yüksek şiddette müzik dinlemek gürültü kirliliğinden kaynaklanan işitme kaybının tek nedeni değildir. Diğer çevresel gürültü türleri de kulaklarınıza zarar verebilir. Örneğin ateşli silah sesi hatta bir gök gürültüsü gibi yoğun ve kısa süreli bir gürültü de işitme kaybına neden olabilir. Ayrıca motorlu testerenin veya bir matkabın sesi gibi nispeten daha az şiddetli fakat daha uzun süreli gürültüye maruz kalmak da işitme duyunuza zarar verebilir.

İç kulakta 20-30 bin civarında tüy şeklinde duyu alıcısı olan sinir uçları vardır. Ses dalgaları bu tüylere ulaştığında bir sinyal oluşur. Sinyaller beynin işitme merkezine mesajlar gönderir. Ancak çok şiddetli sesler iç kulaktaki sinir uçlarını ölmesine sebep olabilir. Şiddetli sese ne kadar uzun süre maruz kalınırsa hasar o kadar gelişir. Yüksek şiddette dinlenen müziğin yanı sıra müzikçalar ve cep telefonu kullanımındaki artışın gençlerdeki işitme kaybından sorumlu olduğu düşünülmektedir. Kişilerdeki işitme kaybı, konuşma ve anlamayı da olumsuz etkiler. İşitme hasarından kaçınmak için neler yapabilirsiniz? Yapacağınız ilk şey televizyon ve müzikçalarınızın ses seviyesini düşürmektir. Kulaklık taktığınızda dinlediğiniz müzik ne kadar hoş olursa olsun mutlaka ses seviyesini düşük tutmalısınız. Ayrıca yüksek şiddetli sese dayalı müzik konserlerine giderseniz kulak tıkacı kullanmanız çok yararlı olacaktır. Tıkaç kullandığınızda kulaklarınız zarar görmeden tüm sesleri duyarsınız.

Haberleşme, müzik dinleme, eğlence, sosyal medya ve iş uygulamaları amacıyla giderek daha fazla kullandığımız cep telefonları işitme duyumuzu neden olumsuz etkilemektedir?

  • Cevap: Bu soruyu şu şekilde cevaplandırabiliriz.

Hatalı ve yüksek şiddette kulaklık kullanımı nedeniyle.
Telefonların yaydığı elektromanyetik dalgalar nedeniyle.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 189 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry