Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 17 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

İletken sıvı çözeltilerinde ise elektrik akımını, açığa çıkan pozitif ve negatif yüklü iyonların zıt yönlerdeki hareketleri meydana getirir. Bu durumda da akımın yönü konusundaki geleneksel kabul değişmez ve elektrik akımının yönü, yine üretecin dışında pozitif kutuptan negatif kutba doğru olur. Örneğin seyreltilmiş sülfürik asit veya %5’lik çamaşır sodası çözeltisine daldırılan elektrotlar bir pilin kutuplarına bağlandığında devreden elektrik akımı geçer. Bu sırada ters çevrilerek elektrotlar üzerine geçirilmiş tüplerde zamanla oksijen ve hidrojen gazları toplanır (Görsel 1.13). Deney sırasında çözeltideki pozitif yüklü hidrojen iyonları pilin negatif kutbuna bağlı elektroda, negatif yüklü oksijen iyonları ise pilin pozitif kutbuna bağlı elektroda doğru hareket ederek elektrik akımının oluşmasını sağlar.

Gaz ortamlarda ise elektrik akımı, pozitif ve negatif yüklü iyonlar ile birlikte elektronların katkısıyla meydana gelir. Gazlar normal şartlarda elektrik akımını iletmez. Ancak gaz atomları herhangi bir yolla iyonlaştırıldığında ortam iletkenlik kazanır. Gaz ortamların iletkenlik kazanması için yüksek gerilim ve düşük basınç gibi özel şartların sağlanması gerekir. Bu durumda pozitif (+) yüklü iyonlar pozitif elektrottan (anottan) negatif elektroda (katoda) doğru sürüklenirken negatif (-) yüklü iyonlar ise tam tersi yönde sürüklenir.

Gazların elektrik akımını iletmesine aydınlatma amacıyla kullanılan floresan ampuller, reklam tabelalarında kullanılan neon ampulleri ve laboratuvarlarda deney aracı olarak kullanılan deşarj tüpleri örnek verilebilir. Bu örneklerde iletkenliği, basıncı düşürülmüş cam tüp içerisindeki gaz atomlarının iyonlaşmasıyla oluşan yüklü tanecikler ve ortamdaki serbest elektronlar sağlar (Görsel 1.14). Bunun dışında şimşek ve yıldırım, bir gaz karışımı olan havanın yüksek gerilim altında iyonlaşarak iki bulut kümesi ya da bir bulut kümesiyle yer arasında akım oluşmasıyla sonuçlanan birer doğa olayıdır.

Plazmalara gelince plazmalar, yapısında fotonlar (ışığı oluşturan tanecikler), yüksüz (nötr) atomlar ve yoğun şekilde serbest elektronlarla iyonların yer aldığı bulutsu ortamlardır (Görsel 1.15). Bu yapısal özelliklerinden dolayı plazmalar, metaller içinde en iyi iletken olarak bilinen gümüşten bile onlarca kat daha iyi iletkendir. Düşük basınçlı olarak hazırlanan plazma küresindeki ışık arkları ortamın iletkenlik kazanmasıyla meydana gelir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry