Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 166 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

(dalganın periyoduna) eşit olur. Bu hızda düzgün çevrilen stroboskobun 1 s’deki dönme sayısı belirlenir. Yarık sayısı da kullanılarak dalganın periyodu saptanır. Ayrıca dalga leğeninin altına bir cetvel yerleştirip stro- boskopla bakarak dalga boyu kolaylıkla ölçülebilir. Periyodu ve dalga boyu ölçülen bir dalganın sudaki hızı da v = f bağıntısıyla hesaplanabilir.

Doğrusal Su Dalgalarında Kırılma

Görsel 3.67, derin ortamdan gelen dalgaların sığ ortama belli bir açıyla geçişini göstermektedir. Derin ortamdan gelen dalgalar, belli bir açıyla ara yüzeye çarpıyorlarsa sığ ortama geçerken kırılır. Bunu 3.5 etkinliğini yaparken de fark etmişsinizdir. Görsel 3.67, bir dalga leğenine bir cam levha yerleştirilerek yapılan bir deneyi göstermektedir. Cam levhanın üzerindeki su, dalga leğeninin geri kalanındaki sudan daha sığdır ve farklı bir ortam gibi davranmaktadır. Doğrusal dalgalar derin bölgeden sığ bölgeye geçerken hızları azalacağı için dalgaların yayılma doğrultuları değişir. Sığ bölgeye geçen su dalgaları derin bölgedeki suda üretildiğinden frekansları değişmez. Görsel 3.68’de gösterilen model iki farklı ortam sınırındaki dalgaların yönündeki değişimi göstermektedir. Bu olay kırılma olarak bilinir.

Gelen dalgaların arakesitle yaptığı 0; açısı, gelme açısı; kırılan dalgaların arakesitle yaptığı 0r açısı da kırılma açısıdır. Buraya kadar kırılma olayını, dalgaların farklı ortamlarda farklı hızlarla yayılması olduğunu öğrendiniz. Ancak yayılma hızının frekansa da bağlı olduğunu dolayısıyla farklı frekanstaki kaynakların ürettiği dalgaların aynı bölgeden geçişinde farklı kırılma açısı meydana geldiğini de bilmek gerekir. Bir dalga leğeninde farklı frekanslarda dalgalar üretilerek kırılma olayı tekrarlanırsa kırılma açısı değişir. Görsel 3.69’dan frekans arttıkça dalgaların daha az kırıldığını fark ettiniz mi? Bu durum, sığ ortama geçen dalgaların leğene bırakılan doğrusal çubukla paralelliğinin bozulmasından da anlaşılır. Frekansın kırılmayı etkilemesini gösteren bu olaya ayrılma denir. Ayrılma olayı, dalgaların yayılma hızının sadece ortamın derinliğine değil aynı zamanda dalgaların frekansına da bağlı olduğunu gösterir. Bu olay bir ışık prizmasına gönderilen beyaz ışığın kendisini oluşturan renklere ayrılmasına benzetilebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 166 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry