Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 148 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Dalganın Hızı

Dalgaları incelemeye bir sarmal yay üzerindeki atmanın hareketini inceleyerek başlamak kolaylık sağlar. Görsel 3.39.a, sola doğru ilerlemekte olan bir atmanın çok kısa aralıklı iki anını modellemektedir. Bu çizimde ilk durum düz mavi çizgiyle, sonraki durum noktalı mavi çizgiyle çizilmiştir. Bu modelden de görüldüğü gibi ilerleyen atmanın ön bölümündeki noktalar denge konumundan ayrılma, arka bölümündeki noktalar ise denge konumuna dönme eğilimindedir. Eğer atma sağa doğru ilerleseydi okların yönü Görsel 3.39.b’de görüldüğü gibi zıt yönlerde olacaktı. Atmanın hangi yönde ilerlediği bilinirse dalganın herhangi bir anında yayın üzerindeki herhangi bir noktanın hangi yöne doğru hareket edeceğini bulabilirsiniz.

İdeal ve basit yayda oluşturulan bir atma, yay üzerinde bozulmadan sabit hızla ilerler. Bununla birlikte yayın halkaları atmanın hareket doğrultusuna dik olarak hareket eder. Bu bilgiler bütün dalgalar için doğru olmayabilir. Ancak ilk adım için işe yarar bilgilerdir. Bu bilgiler küçük değişiklikler ile başka dalgalara da uygulanabilir. Sizce bir yayda oluşturulan atmanın ilerleme hızı nelere bağlıdır? Yapılan araştırmalar yayın gerginliği arttıkça atmaların yayılma hızının arttığını göstermektedir. Yay atmasının (ya da dalgasının) ilerleme hızı yayı geren kuvvetin kareköküyle doğru orantılıdır. Örneğin bir teli geren kuvvet 4 katına çıkarılırsa atmanın yaydaki hızı 2 katına çıkar.

Bununla birlikte atmanın hızı, yayın birim uzunluğunun kütlesinin kareköküyle ters orantılıdır. Yani birim uzunluğundaki kütlesi daha fazla olan ağır (kalın) bir yayda, hafif (ince) bir yaya göre atma daha yavaş ilerler. Boyca yoğunluk (birim uzunluk başına düşen kütle) denen bu özellik, “| (mü)” sembolü ile gösterilir. |’nün birimi kg/m’dir. Kısaca bir yayda üretilen atmanın hızı yaydaki gerilme kuvvetine ve yayın boyca yoğunluğuna (birim boyun kütlesine) bağlıdır. Yaydaki atma hızının matematiksel bağıntısı aşağıdaki gibidir.

Gergin bir yayda oluşturulan periyodik dalgaların hızı nelere bağlıdır?

  • Cevap: Yayın gerilme kuvvetine ve yayın boyca yoğunluğuna bağlıdır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry