Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 13 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Elektrik Akımı ve Potansiyel Farkı

Sürtünme ve dokunma yoluyla elektrik yüklerinin bir cisimden başka bir cisme geçişini 9. sınıfta incelediniz. Anlık olarak yaşanan bu geçişte taşınan yüklerin genellikle ulaştığı bölgede kaldığını hatırlayınız (Görsel 1.4). Şimdi akan veya hareket eden elektrik yüklerini düşününüz. Su akıntısının su akışını ifade etmesi gibi elektrik akımı da yük akışı anlamına gelir. Okul servisinizin koltuğuna oturduğunuzda yün giysiniz sürtünme yoluyla elektronlar kazanır. Üzerinizde biriken elektronlar yüksüz metal kapı koluna dokunduğunuzda kıvılcım atlaması şeklinde anlık bir akımla boşalır. Bu olay sadece üzerinizdeki fazlalık elektronlar boşalana dek devam eder.

Elektron akımının devam etmesini sağlamak için kapı koluyla sizin aranızda bir iletken varken yüklerin ayrılmasını kontrol altında tutacak sürekli bir elektrik alan (ya da potansiyel farkı) oluşturmak gerekir. Bu, koltukta otururken kaymadan sürekli sürtünme ihtimaliniz varsa mümkün olabilir. Bu durumda bile üzerinizde açığa çıkan elektronların nötrlenmesi, sürekli bir akımdan ziyade bir dizi kıvılcım atlaması ile kendisini gösteren yük boşalması şeklinde gerçekleşir. Elektrostatik bir makine olan Van de Graaff (Van dö Graf) jeneratörünün (Görsel 1.5) bu şekilde çalıştığını yine 9. sınıf bilgilerinizden anımsamış olmalısınız. Sürekli bir elektron akımı elde etmedeki gereksinimleri anlamak için yararlı bir benzetme de dekoratif su çarkı düzeneğidir (Görsel 1.6). Düzenekte üst depodaki su, alt depodaki suya göre daha büyük bir yer çekimi potansiyel enerjisine sahiptir. Alt depodaki çarkı döndüren enerji, suyun sahip olduğu potansiyel enerjidir. Benzer şekilde bir devrede üretecin sağladığı elektriksel potansiyel enerji iş yaparak elektronların harekete geçmesine sebep olur. Elektronların bir noktadan başka bir noktaya hareketi sırasında birim yük başına düşen enerji miktarı potansiyel (gerilim) olarak tanımlanır. Potansiyel farkı ise, birim yükün devrede değişik iki nokta arasında taşınması için gerekli olan enerjiyi belirtir. Başka bir ifadeyle söz konusu iki noktanın potansiyel değerleri arasındaki fark demektir.

Çarkın dönmesinin ancak pompanın iki depo arasındaki potansiyel enerji farkını telafi edecek biçimde çalışmasıyla mümkün olduğunu unutmamak gerekir. Elektrik akımının oluşmasında potansiyel farkının rolünün doğru anlaşılması için yapılan bu analojide

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry