Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 125 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

1. Kumsalda güneşlenen bir kişinin üzerindeki atmosfer basıncını meydana getiren hava tabakasının ağırlığı yaklaşık 105 N’dır. Bu denli şiddetli kuvvete rağmen kişinin ayağa kalkması nasıl mümkün olur?

  • Cevap: Vücudunuzda bu basıncı dengeleyecek miktarda kan basıncı vardır. Bundan dolayı biz bu basıncı hissetmeyiz.

2. Barometrelerde sıvı olarak neden su değil de cıva kullanılır? Bunun için iki neden söyleyiniz.

  • Cevap: Cıvanın barometrede kullanılmasının nedeni ise hava basıncını ölçerken en kısa tüp boyuna sahip olmasıdır. En kısa tüp boyuna sahip olduğu için ölçmek daha kolaydır ve işte bu yüzden kocaman barometreler yapmamıza gerek yoktur. Eğer cıva yerine başka bir sıvı olan şu kullansaydık barometreler kocaman olurdu ve cebimizde taşınması mümkün olmazdı.

3. Her iki kolu atmosfere açık olan şekildeki U borusunda, kolların kesit alanları farklı olmasına rağmen sıvı seviyesi neden eşit olur? Açıklayınız.

  • Cevap: Sıvının her iki koluna da eşit miktarda basınç uygulanmaktadır. Sıvılar üzerine etkiyen basıncı her doğrultu ve yönde ilettiklerinden, kollar arasında bir seviye farkı oluşmaz.

4. Bir bardaktaki X sıvısını, uzun bir pipetle mümkün olan en güçlü biçimde soğurarak içmeye çalışan kişi bunda başarılı olamıyor. Ancak aynı pipetle X sıvısıyla karışmayan bir Y sıvısını içebiliyor. X sıvısı Y sıvısıyla aynı kaba alınırsa hangi sıvı kabın tabanına iner?

  • Cevap: X sıvısı.

5. Akmakta olan su borusuna şekildeki gibi bağlı silindirik kap içindeki basınç giderek azalmaktadır. Bunun sebebi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Akışkanların hızı arttıkça basınç azalır. Silindirik kabın ucunda da hızlı akan su içerdeki basıncı azaltır.

6. Kılcallık etkisi, bir manometrenin okunmasını etkiler mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet etkileyebilir. Bundan dolayı manometre borusunun genişliği iyi ayarlanmalıdır. Civanın yoğunluğu fazla olduğundan kılcallıktan dolayı olan yükselmeler önemsizdir.

7. Tuzlu su, tatlı sudan daha yoğundur. Bu da 1 cm3 tuzlu suyun kütlesinin 1 cm3 tatlı suyun kütlesinden büyük olduğu anlamına gelir. Bir dalgıç, aynı basınca ulaşmak için tuzlu suda mı tatlı suda mı daha derine inmek zorundadır?

  • Cevap: Yoğunluğu küçük olduğu için tatlı suda.

8. Magdeburg Yarım Küreleri Deneyi, daha küçük yarım kürelere sekiz atın iki grup hâlinde zıt yönlü koşulmasıyla Antalya’da tekrarlanıyor ve yarım kürelerin birbirinden ayrıldığı gözleniyor. Daha sonra deneyde kullanılan araç, gereç ve atlar Hakkâri’ye taşınıyor. Hakkâri’de yarım küreleri birbirinden ayırmak için yarım kürelere daha çok mu daha az mı at koşulmalıdır? Neden?

  • Cevap: Yükseklere çıkıldıkça basınç azalır. Hakkâri Antalya’dan yüksekte olduğundan Hakkâri’de küreler daha az sayıda at koşularak birbirinden ayrılabilir.

9. Biri ahşap, diğeri alüminyumdan yapılan hacimleri eşit iki küp, içi su dolu akvaryuma bırakılıyor. Ahşap suda yüzerken alüminyum batıyor. Cisimlere etki eden kaldırma kuvvetlerini karşılaştırınız.

  • Cevap: Kaldırma kuvveti suyun özkütlesi ile cismin suya batan kısmı ile doğru orantılıdır. Alüminyum küpün suya batan kısmı daha fazla olacağından üzerindeki kaldırma kuvveti daha fazladır.

10. Basıncın hâl değişimi üzerindeki etkilerini açıklayınız.

  • Cevap: Basıncın hal değişimine etkisi, Birim yüzeyine etkisini dik olarak gösteren kuvvete basınç denilmektedir. Bu durumda basınç bu kuvvet maddelerini oluşturan molekülleri bir arada tutulmasını sağlar. Katı maddeler eridiği zaman hacimleri de büyüme gösterir, donduğu zaman ise, hacimleri de küçülmeye başlar. Eridiği zaman hacimlerinin büyüdüğünü gösteren maddelerde basınç kuvveti yükselirken erimenin zorlaştığı durumlarda ise, erime noktasının değerlerinin de yükseldiği görülmektedir. Basıncın azaldığı durumlarda ise, erime noktasının değerleri bu oranda düşüş gösterir. Ancak bu her madde için geçerli bir durum değildir. Çünkü bazı maddeler dondukları halde hacimleri büyür ve eridikleri zaman hacimlerinin küçüldüğü gözlenir.

1. Aşağıdakilerin hangisinde katı basıncının artırılması amaçlanmıştır?

A) Tankların tekerleklerinin geniş yüzeyli yapılması
B) Trenlerin tekerlek sayısının fazla olması
C) Bıçakların ağızlarının bilenmesi
D) Koltuk ve mobilyaların ayaklarının geniş tabanlı yapılması
E) Raptiyelerin baş kısmının büyük kesitli yapılması

  • Cevap: C

2. Erirken hacmi azalan maddelerde basıncın azalması, kaynama noktasını düşürür, erime noktasını yükseltir. Böyle bir madde için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça kaynama kolaylaşır.
B) Antalya’da Erzurum’dakinden daha yüksek sıcaklıkta kaynar.
C) Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça erime noktası düşer.
D) Yükseklere çıkıldıkça buharlaşma hızı artar.
E) Antalya’da Erzurum’dakinden daha düşük sıcaklıkta erir.

  • Cevap: C

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 125 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry