10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 75 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 75
http://ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/upload/dinamik/dinamik24203/dalga_simulasyon_02/index.html genel ağ adresindeki ”Atmaların Yansıması” adlı simülasyonu açarak bir atmanın sabit ve serbest uçlardan yansımasını inceleyiniz ve aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
1. Sabit ve serbest uçlardan yansıyan atmalar, gelen atmaya göre nasıl hareket etmiştir? Açıklayınız
- Cevap:
Sabit uca baş yukarı olarak gönderilen atma, bu uçtan baş aşağı olacak biçimde yansır.
Serbest uca baş yukarı olarak gönderilen atma, bu uçtan baş yukarı olacak biçimde yansır.
2. Sabit ve serbest uçlardan yansıyan atmaların hız, genlik, genişlik ve frekans değerleri gelen atmaların değerleri ile karşılaştırılırsa aralarında nasıl bir ilişki olduğu görülür? Açıklayınız.
- Cevap: Sabit uçtan veya serbest uçtan yansıyan atmalar ile gelen atma aynı ortamdadır. Bu nedenle sürtünmelerin ihmal edildiği ortamlarda gelen atma ile yansıyan atmanın hız, genlik ve genişliği aynı olur. Gelen atma sayısı ile yansıyan atma sayısı eşit olduğu için frekansları da aynıdır.
3. Bu simülasyondaki deney sürtünmelerin ihmal edilmediği bir ortamda uygulansaydı atmaların bir süre sonraki durumu nasıl olurdu? Açıklayınız.
- Cevap: Bu deneyi gerçek hayatta uygulasaydık yaylardaki iç sürtünmelerden dolayı atmaların genliği giderek azalır ve atmalar bir süre sonra sönümlenirdi.
4. Atmanın yaylardaki ilerleme hızının arttırılması için neler yapılabileceğini açıklayınız.
- Cevap: Atmaların yaydaki ilerleme hızı, yayı geren kuvvete ve yayın birim uzunluğunun kütlesine bağlıdır.
➜ Yayı geren kuvvet arttırılırsa atmanın ilerleme hızı artar.
➜ Yayın kütlesi azaltılırsa atmanın ilerleme hızı artar.
➜ Yayın uzunluğu arttırılırsa atmanın ilerleme hızı artar.
Aşağıdaki şekilde sabit ve serbest uçlar arasına gerilmiş yayda saniyede 1 bölme hızla sağa doğru ilerleyen baş yukarı atma verilmiştir. Şekilden yararlanarak soruları cevaplayınız.
1. Atma en az kaç saniye sonra aynı noktalar arasına tekrar baş yukarı olarak gelir?
- Cevap: Atma, serbest uçtan yansıdıktan sonra ters dönmez. Buna göre atma saniyede 1 bölme ilerleme hızı ile 8 saniye sonra aynı konuma baş yukarı olarak gelecektir.
2. Şekildeki konumda gözlenen atma, en az kaç saniye sonra aynı noktalar arasına baş aşağı olarak gelir?
- Cevap: Atma, serbest uçtan ters dönmeden, sabit uçtan ise ters dönerek yansır. Buna göre atma saniyede 1 bölme ilerleme hızı ile 16 saniye sonra aynı konuma baş aşağı olarak gelecektir.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 75 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.