10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 57 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 57
Aşağıdaki görselleri inceleyerek soruları cevaplayınız.
1. Hidrofil teknelerin daha hızlı yol alabilmesi için gövdelerinin altına kanat takılır. Uçaklarda ise uçağı havaya kaldıran ve havada tutan en önemli yapılardan biri kanattır. Uçakların ve hidrofil teknelerinin yapısındaki bu kanatların görevi ne olabilir? Bernoulli İlkesi ile ilişkilendirerek kısaca açıklayınız.
- Cevap: Uçak kanatlarının üst bölümü kavisli yapılır. Bu, kanadın üstündeki yüzey alanının altındakinden daha büyük olmasını sağlar. Uçak hareket ederken kanadın üstünden geçen hava molekülleri altından geçenlere göre daha hızlı hareket eder. Sonuç olarak Bernoulli İlkesine göre kanatların üstündeki basınç düşer ve yukarı yönlü bir kuvvet oluşur. Uçakların havada kalmasını bu kuvvet sağlar. Hidrofil teknelerin altındaki kanatlar uçak kanatlarıyla aynı şekle sahiptir. Kanadın üst tarafındaki yüzey alanı daha büyük olduğu için su bu bölümden daha hızlı akar ve Bernoulli İlkesi gereği üst taraftaki basınç düşer. Tekne hızlandıkça kanatlara etki eden kuvvet artar ve tekne yükselir. Gövde suyun dışına çıktığında suyun direnç kuvveti azalır ve tekne daha hızlı yol alır.
2. Uçakların iniş ve kalkış anında kanatlarının arkasından flap, önünden ise slat adı verilen kanatçıklar çıkar. Uçak hızlandığında ise bu kanatçıklar yuvalarına girer. Böyle bir uygulamaya neden ihtiyaç duyulmuştur? Açıklayınız.
- Cevap: Uçağın kanatlarına etki ederek yükselmesini sağlayan kuvvet uçağın hızına bağlıdır. Uçak yavaşlayıp kanatların üzerinden geçen havanın hızı azaldığında uçağın havada kalabilmesi için kanatların yüzey alanının büyümesi gerekir. Bu da flap ve slat adı verilen kanatçıklar ile sağlanır. Uçak iniş için yavaşladıkça bu kanatçıklar daha çok açılır.
3. Bernoulli İlkesine göre akışkanların hızının arttığı yerde basınç düşer ve akışkan içindeki cisimler basıncın düşük olduğu bölgeye doğru hareket eder. Buna Magnus Etkisi denir. Bu etkinin kullanıldığı uygulama alanlarına örnekler vererek sağladığı avantajları yazınız.
- Cevap: Bu teknikle çalışan tekne ve uçaklar yapılmıştır. Günümüzde bu etki teknelerde yakıt tüketimini azaltmak için kullanılır.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 57 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.