Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 47

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 47 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 47

Akışkan basıncı ile ilgili simülasyonu kullanabilmek için aşağıdaki basamakları uygulayınız.

Aşağıda verilen bağlantıdaki simülasyonu açınız.

Ekrandan “Akış” seçeneğini tıklayınız.
► Boru içerisinden geçen sıvı taneciklerinin süratini gözlemleyiniz. Sağ üstteki panelde yer alan “Akı(ş) hızı Ölçer” seçeneğini işaretleyiniz.
► Boru üzerinde yer alan kolların bazılarını çekerek ya da iterek boru çapını değiştiriniz.
► Borudan geçen sıvı taneciklerinin süratini gözlemleyiniz. Hız gösterge kutucuğunu borunun kesiti farklı bölgelerine götürerek bu bölgelerdeki sıvı akış süratini tespit ediniz.

Aşağıda verilen soruları cevaplayınız.

1. Borunun kesit alanı ile sıvının akış sürati arasında nasıl bir bağlantı olduğunu simülasyondaki gözlemlerinize dayanarak açıklayınız.

  • Cevap: Borunun kesit alanı ile sıvı akış sürati arasında ters orantı vardır. Kesit alanı azaldıkça sıvı, borudan daha süratli geçmektedir.

2. Yerden yüksekte olan bir musluk az açılarak su akışı sağlandıktan sonra musluktan akan su bloğunun aşağıya indikçe inceldiği görülür. Bu durumu potansiyel enerji, kinetik enerji ve basınç kavramlarını kullanarak açıklayınız.

  • Cevap: Musluk yerden yüksekte olduğu için bir potansiyel enerjiye sahiptir. Musluk açılıp sıvı akışı sağlandığında su yer çekiminin etkisi ile aşağıya doğru düşmeye başlar. Sahip olduğu potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşür ve su taneciklerinin hızı gittikçe artar. Hızı artan su taneciklerinin basıncı azalacaktır. Bu durumda açık hava basıncı, sıvı basıncından daha büyük hâle geleceği için blok hâlinde akan suyu inceltir. Başka bir deyişle Bernouli İlkesi ’ne göre akışkanın hızı ile kesit alanının çarpımı sabittir. Bu durumda aşağıya akmakta olan su taneciklerinin hızı arttıkça kesit alanı azalır.

3. Çatlak bir boruda sıvı akışı sağlandığında sıvının çatlaktan sızmadığı ancak sıvı akışı kesildiğinde sıvının sızmaya başladığı gözlemlenmektedir. Buna göre sıvı akış sürati ile sıvı basıncı arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Boru içerisinde sıvı akış sürati arttıkça sıvının boru çeperlerine uyguladığı basınç azalır ve borudaki çatlaktan sızıntı olmaz. Ancak sıvı akışı kesilince sıvı basıncı artarak borunun çeperlerini sıvının boru çeperlerine uyguladığı basınç artar. Bu durumda çatlaktan sıvı sızıntısı gözlemlenir. Sonuç olarak sıvı akış sürati ile sıvı basıncı arasında ters orantı vardır.

4. İnsan vücudunda atardamar, toplardamar ve kılcal damar olmak üzere üç çeşit kan damarı vardır. Bu damarların vücuttaki toplam kesit alanları arasındaki ilişki,
Kılcal damar → Toplardamar → Atardamar şeklindedir.
Madde alışverişi, dokular ile sadece kılcal damarlar arasında olmaktadır. Kılcal damarın atardamar ucunda kandan doku sıvısına madde geçişini, kanın damarlardan akış sürati ile ilişkilendirerek nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Damarların vücuttaki toplam kesit alanları arasında

➜ Kılcal damar > toplardamar > atardamar ilişkisi olduğuna göre bu damarlardan geçen kanın akış süratleri arasında
➜ Atardamar > toplardamar > kılcal damar ilişkisi vardır. Bu durumda kan, kılcal damarlardan yavaş geçeceği için basıncı yüksektir. Yüksek basıncın etkisi ile kan, damar çeperlerini zorlar ve kandaki maddeler çeperlerden geçerek doku sıvısına girer.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!