10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 46
Aşağıda basıncın hâl değişimine etkisiyle ilgili bazı bilgiler ve bunlarla alakalı örnek durumlar verilmiştir. Buna göre soruları cevaplayınız.
Bilgi: 0 oCdeki buz, üzerindeki basınç arttırıldığında 0 oCdeki su hâlini alır.
Örnek: Kar yağdığında arabaların geçtiği ve insanların bastığı yerler daha önce erir.
Bilgi: Saf su, deniz seviyesinde 100 oCde kaynamaya başlar.
Örnek: Saf su îstanbulda 100 oCde kaynarken Malatyada yaklaşık olarak 96 oCde, Erzurumda 94 oCde kaynar.
1. Metinde verilen örnek durumlar günlük hayatta ne gibi problemlere neden olabilir? Bu durumların problem olma sebebini açıklayınız.
- Cevap: Cevap öğrenciye göre değişiklik gösterebilir. Muhtemel cevap şöyledir: Problem olabilecek durum deniz seviyesinde suyun 100 0Cde kaynaması ve yüksek yerlerde karların erimemesi olabilir. Problem olma nedeni ise İstanbul’da suyu kaynatmak için Malatya’ya göre daha fazla enerji kullanılması ve maliyetin artması olabilir. Malatya’da İstanbul’a göre ısınmak için daha fazla enerji kullanılması ve maliyetin artması olabilir.
2. Siz de basıncın hâl değişimine etkisiyle ilgili bir bilgi ve bununla alakalı bir örnek durum yazınız. Bilgi:
- Cevap: Cevap öğrenciye göre değişiklik gösterebilir. Muhtemel cevap şöyledir: Bilgi: Bazı gazlar basınç uygulanarak sıvılaştırılabilir hatta katılaştırılabilir. Örnek: Kuru buz, karbondioksit gazının yüksek basınç altında katılaştırılması ile elde edilir. Soğuk ortamda taşınması veya saklanması gereken gıda ve tıbbi malzemeler için kullanılır.
3. Saf suyun Erzurum’da İstanbul’a göre daha düşük sıcaklıkta kaynamasının nedeni nedir?
- Cevap: Saf su İstanbul’da 100 oCde kaynarken Erzurum’da daha düşük sıcaklıkta kaynadığına göre Erzurum, deniz seviyesinden yüksekte bir yerleşim yeridir.
4. Saf suyun 100 oCden farklı bir sıcaklıkta kaynaması rakım değişikliği yapılmadan nasıl sağlanabilir? Bununla ilgili günlük hayattan bir örnek veriniz.
- Cevap: Cevap öğrenciye göre değişiklik gösterebilir. Muhtemel cevap şöyledir: Düdüklü tencere kullanarak saf suyun daha yüksek sıcaklıklarda kaynaması sağlanabilir. Pişirme sırasında oluşan buhar, dışarı çıkamadığından tencerenin içindeki basıncın gittikçe artmasına sebep olur. Saf su kaynamadan önce, pişirilmek istenen besinlerin yüksek sıcaklığa ulaşması sağlanır. Bu da yiyeceklerin vitamin ve minerallerini kaybetmeden daha kısa sürede pişirilmesini sağlar.
Barometre, altimetre, manometre ve batimetre hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yaparak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
1. Tabloda verilenleri basınç etkisiyle çalışan ölçüm aletleri ile ilişkilendirerek ilgili hücreleri işaretleyiniz.
- Cevap:
2. Sizce bazı cihazlarda ve aktivitelerde basıncı ölçmek ne işe yarar? Kısaca açıklayınız.
- Cevap: Cevap öğrenciye göre değişiklik gösterebilir. Muhtemel cevap şöyledir: Bazı cihazlar ve kullanılan malzemelerin üzerinde yapılacak basınç ölçümü; cihazların üretimi, güvenliği ve verimliliği açısından önemlidir. Meteoroloji tahminlerinin yapılmasında da basınç ölçüm aletleri kullanılmaktadır. Bu da hava, deniz ve kara seyahatlerinde, yaşanılan bölgeden kaynaklı her türlü hava şartları için gerekli tedbirlerin alınabilmesini sağlar. Dalgıcın ya da dağcının oksijen tüpü dışından kullandıkları basınç ölçüm cihazı ne kadar derinde ya da ne kadar yüksekte olduklarını tespit etmek içindir.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.