10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 150 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 150
3. Teleskop ile Ay gözlemi yapan bir kişinin, Ay’ı gerçek yerinde görüp görmediğini açıklayınız.
- Cevap: Teleskop ile Ay gözlemi yapan kişi Ay’ı gerçek yerinde gözlemleyemez. Bunun nedenlerinden biri gözlem yapan kişinin atmosfer ortamında, Ay’ın ise boşlukta bulunmasıdır. Gözlemci kırılma indisi büyük ortamdan kırılma indisi küçük ortama bakmaktadır. Ayrıca bir diğer neden de gözlem sırasında kullanılan teleskoptaki saydam maddelerdir. Ay’dan gelen ışık ışınları hem atmosferden hem de bu saydam maddelerden geçerken kırılmaya uğrar. Gözlemci, kırılma sonucu gözüne gelen ışığın doğrultusunda Ay’ı gözlemleyecektir. Bu nedenle Ay gerçek yerinde gözlenmez ancak bu görünür uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki mesafe dikkate alındığında önemsenmeyecek boyuttadır.
4. Turizm amaçlı sivil denizaltı faaliyeti, dünyada ilk defa 1964 yılında İsviçrede Auguste Piccard isimli turistik sivil denizaltısı ile başlamıştır. Gelişen sivil turistik denizaltı faaliyeti, ticari bir sektör hâline gelmiş olmasına rağmen bugün dünyada az sayıda ülkede icra edilmektedir. Denizaltı dalış sahaları ağırlıklı olarak tropikal bölgeler ile adalarda yoğunlaşmaktadır. Turistik amaçlı böyle bir denizaltı ile 150 m derinlikte tropikal balıkları gözlemleyen bir yolcunun balıkları gerçek yerlerinde görememesine sebep olan etkenler nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Balıklar tuzlu suda, yolcu ise denizaltının içindeki hava orta- mındadır. Ayrıca denizaltının seyir pencereleri yüksek basınca dayanabilen oldukça kalın camlardan yapılmıştır. Hem balıkların ve yolcunun bulunduğu ortamlar arasındaki kırılma indisi farkı hem de bunları ayıran cam ortamının varlığı balıkların gerçek yerlerinde algılanmasını engelleyen faktörlerdir. Balıklardan yansıyan ışın önce tuzlu sudan cama, ardından camdan havaya geçerken iki kez kırılacak ve yolcunun gözüne ulaşacaktır. Yolcu da tropikal balıkları gözüne gelen bu ışın doğrultusunda görecektir.
5. Özdeş akvaryumlardan birinde normal su, diğerinde deniz suyu vardır. Her iki akvaryuma normale yakın doğrultuda bakan gözlemci hangi akvaryum tabanında bulunan taşları diğerine göre daha yakında görür? Sebebini açıklayınız.
- Cevap: Normal su ve deniz suyu ile dolu akvaryumlara normale yakın doğrultuda bakan gözlemci akvaryum tabanında bulunan taşları aynı uzaklıklarda göremez. Çünkü deniz suyunun kırılma indisi tatlı sudan daha büyüktür. Bu nedenle deniz suyu dolu olan akvaryumun tabanındaki taşlar, tatlı su dolu akvaryumun tabanındaki taşlardan daha yakın görünecektir.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 150 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.