10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Semih Ofset Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94
yargının yanlış ya da doğru olma değeridir. Gerçeklik ise bir tür var olma durumudur. Bir şeyin varlık olma özelliğinden dolayı, o şeye gerçek diyoruz. Örneğin, “Kafdağı” denilince herkes bir şey düşünür fakat düşünülen bu dağın gerçekliği söz konusu olunca hiç kimse Kafdağı’nın gerçek olarak var olduğunu ispat edemez. Gerçek yalnızca düşüncede var olan değildir; aynı zamanda düşünceden bağımsız olarak da var olan nesnel bir durumdur. Doğruluk önermede, yargıda ve zihinde bulunurken, gerçeklik var olan dünyanın nesnesi veya olgusudur.
1. Metinde gerçeklik nasıl tanımlanmıştır? Belirtiniz.
- Cevap: Bir tür var olma durumu olarak tanımlanmıştır. Gerçek yalnızca düşüncede var olan değildir; aynı zamanda düşünceden bağımsız olarak da var olan nesnel bir durumdur önermesi ortaya konulur.
2. Daha önce öğrendiğiniz gerçeklik tanımıyla metindeki gerçeklik tanımını karşılaştırınız. Aralarındaki temel farkları aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.
- Cevap: En temel fark bu metinde gerçeğin insandan ve akıldan bağımsız olarak da var olduğu inancıdır.
3. Doğruluk ve Gerçeklik aynı şey midir? Tartışınız.
- Cevap: Doğruluk göreceli olabilir ama gerçeklik evrenseldir. Çok eşli evlilik Suudi Arabistan’da doğru iken Türkiye’de yanlıştır.onların da kendince haklı tezleri vardır Türklerin de ama her canlının ölümü tadacak olması, gerçektir. Kimseye sonsuz yaşam hakkı verilmemiştir. Dünyanın her yerinde geçerlidir bu. Suyun 100 derecede kaynaması da gerçekliğe örnek olabilir.
Platon’un bilgi anlayışını doğruluk ve gerçeklik kavramları açısından nasıl değerlendirirsiniz? Düşüncelerinizi sözlü biçimde ifade ediniz.
- Cevap:İdealar evreninde salt akıl yoluyla edinilen gerçeğin doğru bilgisi “episteme” ve nesneler evreninde duyularımızla edindiğimiz kanılar; Platon’un evreni algılayış biçimine uygun bir bilgi kuramı… Hemen işaret edelim, çağdaş kavrayışımıza tümüyle ters düşüyor olması, doğuştan gelen bilgiyi, bilgi problemine temel yapan ilk düşünürün Platon olduğu gerçeğini değiştirmiyor…
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.