10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları Semih Ofset Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78
Bu kavramlar hakkında neler biliyorum?
- Cevap:
Varlık.………var olma, evrende ya da düşüncede yer alma durumu, varoluş.
Var olma….Varoluş, felsefe tarihi boyunca önem taşımış, her tür felsefi tartışmanın merkezinde yer almış felsefe kavramlarından biridir. Var olanların varlığını bildirir, öz’ün karşıtıdır, yani bir şeyin ne olduğunu değil var olduğunu bildirir. Salt bir var olma durumu olarak varoluş.
Metafizik...Metafizik, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, “fizik bilimlerinin ötesinde kalan” anlamına gelen “metafizik” sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. İncelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir
Ontoloji….var olanların, varlığın varoluş ilkelerini, özünü, gerçekliğini, kendisini inceleyen bilim
Reel varlık...Gerçekte, nesnel olarak var olanlar: Gerçek varlık, gerçekliğini nesnelerden, olaylardan, kişilerden alan; belli bir zaman ve mekanda var olandır. Gerçekte var olanlar duyu organları ile algılanır
İdeal varlık İnsan bilincine bağlı olarak var olanlar. İdea’da (zihinde, düşünsel) olarak var olanlar: İnsanların zihinlerinde oluşturdukları kavramlardır. Zihinde var olanları insanlar bir takım olay ve ilişkilerden soyutlayarak elde ederler, bu nedenle duyu organları ile kavranamazlar.
Var olma ne demektir ?
- Cevap: Varoluş, felsefe tarihi boyunca önem taşımış, her tür felsefi tartışmanın merkezinde yer almış felsefe kavramlarından biridir. Var olanların varlığını bildirir, öz’ün karşıtıdır, yani bir şeyin ne olduğunu değil var olduğunu bildirir. Salt bir var olma durumu olarak varoluş.
Varlık kavramı anlamca neleri kapsamaktadır ?
- Cevap: Varlık felsefesi, varlığın ne olduğunu, anlamını, doğasını, yapısını, ilkelerini ve türlerini inceleyen felsefe disiplinidir. Varlıkla ilgili her türlü konu ve soruyu araştırma alanına alır. Varlık felsefesinin ele aldığı varlık, duyularla algılanan sınırlı ve göreli nesnel dünyaya ait değildir.
3. İnsan ve insanlık kavramları arasında var olma bakımından ne fark vardır?
- Cevap: İnsan ile insaniyet arasında böyle cüziyet ve külliyet ilişkisi mevcuttur. Görme, işitme, konuşma insanlığın ortak bir vasfıdır. Ama gözün gördüğünü her insan kendi penceresinden işler ve anlamlandırır. Her insan işitir, ama her insan işittiği şeyi öznel bir şekilde anlar ve yorumlar. İnsaniyet insanlığın ortak değerler bütünüdür, insan ise bu bütünün öznel ve özel yönüdür diye ifade edebiliriz.
4. Bilimlerin konusu olan varlıklara örnekler veriniz. Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz
- Cevap: Bilimin varlığı ele alış biçimiyle felsefenin ele alış biçimi birbirinden oldukça farklıdır. Felsefe varlığı bir bütün olarak, parçalara ayırmadan ele alıp varlığın var olup olmadığını sorgularken bilim varlığın var olup olmadığını sorgulamaz ve uzay ve zamanda var olan, yani insan zihninden bağımsız bir gerçekliğin var olduğunu kabullenir, ardından da bu gerçekliğin yasasına ulaşmak için araştırma yapar.Bilim, varlığı incelerken onu felsefenin yaptığı gibi bir bütün olarak ele almaz ve incelemez. Bu bağlamda bilim kendi içinde disiplinlere ayrılır. Her bilim dalı varlığın bir parçasını ele alır ve o alanda uzmanlaşır. Örneğin, biyoloji canlı organizmayı, fizik hareketi, astronomi yıldızları, kimya maddeyi konu edinir.
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.