Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları Semih Ofset Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41

Aşağıdaki metni okuduktan sonra verilen soruları cevaplayınız. Oryantalizm (Şarkiyatçılık)

Filistin asıllı Amerikalı yazar Edvvard Said’in (Edvırd Said) en önemli çalışmalarından biri “Oryantalizm” isimli eseridir. Said bu kitabında, sömürgeciliğin keşif kolu olarak nitelendirdiği oryantalizmin, Doğu-Batı ilişkilerinde önemli bir kırılmanın aracı olduğunu savunmuştur. Batı’nın Doğu toplumları üzerine akademik çalışmalar yapan bölümü olarak bilinen ama onun ötesinde Doğu hakkında bazı kalıp yargılar üretilmesine katkıda bulunan oryantalist çalışmalar, gezi notları, bilimsel araştırmalar, incelemelerle bir bütüne dönüşmüş ve Doğu hakkında asılsız ithamlarda bulunmuştur. Said, oryantalizmi şöyle açıklar: “Oryantalizm estetik, bilimsel, ekonomik, sosyolojik, tarihî ve filolojik metinler aracılığıyla “aktarılmaya” çalışılan bir cins jeo-ekonomik görüşler bütünüdür. Oryantalizm coğrafi bir ayrım değil -dünya Doğu ve Batı olmak üzere eşit olmayan iki bölüme ayrılmıştır- bir seri ‘çıkarlar’ toplamıdır. Bu çıkarlar sadece yaratılmış olanlar değildir. Aynı zamanda bilimsel keşifler, filolojik çalışmalar, psikolojik analizler, manzara tarifleri ve sosyolojik çalışmalarla ayakta tutulmaya çalışılan müesseselerdir. Oryantalizm bilhassa brüt politik iktidarla ilişkili gibi görünmeyen bir hitap şekli fakat çeşitli iktidarların kuvvet farklarından doğan ve varlığını öylece sürdüren dengesiz bir alışveriş düzenidir.”
Kaynak: Edvvard Said, Oryantalizm, s. 26.

1. Metinden hareketle oryantalizmi nasıl tanımlarsınız?

  • Cevap: Oryantalizm Batı’nın Doğu olarak nitelendirdiği ülke ya da toplulukları sömürmek için uydurduğu bir kılıftır. Bu kılıfı ekonomik, kültürel ve sosyolojik olarak Batı’nın aydınlanmacı yanının Doğu’nun cahilliğine üstün olduğu kandırmacası üzerinden yapmaktadır.

2. Kendimizi ve ötekini tanımlamada felsefenin katkıları neler olabilir? Sınıfınızda arkadaşlarınızla tartışınız. Ortak tespit ve çıkarımlarınızı aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap: Felsefe unutmayalım ki bizlere akıl yoluyla mantıklı yürütmeler yapmamızı sağlar. Bu sayede bizler akıl süzgecinden geçirdiğimiz karşılaştırmalar ve değerlendirmeler yaparız. Bu da bizi hayat karşısında daha güçlü ve akıllı kılar.

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry