10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Semih Ofset Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148
Aşağıdaki metni okuyup soruları yanıtlayınız.
Mimari ve Estetik Duyarlılık
Turgut Cansever’e göre mimari, “İnsan ile varlık arasındaki ilişkiyi, maddi, organik, ruhi ve fikrî olarak alan ve tabakalarında düzenleyen disiplindir.” İnsan varlıkla ilişkisini bilinçle düzenleyerek şehirlere kendi kültürünü yansıtır. Ona göre mimarinin görevi büyük ve önemli yapıtlar üretmekle sınırlı değildir. Mimarinin görevi, “dünyayı güzelleş- tirmek”tir. Dünyayı güzelleştirme amacını taşıyan mimari özgün bir tarz ve üslup olarak milletlerin dünya görüşünü yansıtır. Kendine özgü bir tarz ve üslup olarak Osmanlı mimarisi, “Asya ile Avrupa, İslam dünyası ile Hristiyan dünyası arakesitinde gelişmiş, Akdeniz çevresi geleneklerini Orta ve Yakın Doğu gelenekleri ile buluşturan uzun nefesli ve özgün bir mimari üslup” olmuştur.
1. Cansever’e göre mimarinin temel amacı nedir ve mimari bunu nasıl gerçekleştirir? Açıklayınız.
- Cevap: İnsan ile varlık arasındaki ilişkiyi, maddi, organik, ruhi ve fikrî olarak alan ve tabakalarında düzenleyen disiplindir.Ona göre mimarinin görevi büyük ve önemli yapıtlar üretmekle sınırlı değildir. Mimarinin görevi, “dünyayı güzelleştirmektir.
2. Sizce başta mimari olmak üzere sanatın temel amacı ne olmalıdır? Sözlü olarak belirtiniz.
- Cevap: Aslında sanatın öz amacı, kendi içinde biriktirdiği, barındırdığı tinsel (manevi) birikim yolu ile insanları harekete geçirmektir. Sanatsal bir hayalin, imgenin hazsal, coşkusal birikimi nesnenin kendi biçiminden dışarıya dağılarak, sanatı algılayan insana yansır, onların ruhuna işler.
Aşağıdaki metinde boş bırakılan kısımları doğru biçimde doldurunuz.
FELSEFE bilgi, varlık, dil, siyaset, din, ahlak gibi alanlarla ilgilendiği sanat konusuyla da yakından ilgilidir. Sanatın kaynağının ne olduğu ve sorunları İlk Çağ’dan beri felsefenin önemli problemlerinden olmuştur. Sanat felsefesinin ve estetiğin temel kavramı GÜZELLİKtir. SANAT felsefesi, insan ürünü olan sanat eserlerini ve bu eserlerle ilgili kavramları sorgular. FELSEFE ise hem sanat eserinde hem de doğada var olan güzellik kavramıyla ilgilenir ESTETİK sözcüğü, Grekçe “aisthesis”den (algı, duyum) gelir. Bu kavram, ilk kez Alexander Gottlieb Baumgarten (1714-1762) tarafından kullanılmıştır. Estetik terimi zamanla değişik anlamlar kazanmıştır. Sanatın ne olduğu konusu üzerine filozoflar, farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Bu görüşler üç başlık altında toplanmaktadır. İlki olarak TAKLİT OLARAK sanat görüşüdür. İkincisi MİMESİS (YANSITMA) olarak sanat, üçüncüsü ise OYUN olarak sanat görüşüdür. SANAT insanın hayal gücü ve sezgilerinin önemli bir yansıması olmakla birlikte, bireyin kendini, varlığı ve hayatı keşfetmesi için önemli bir araç olmuştur. İnsan sanatla uğraşırken hem kendi varlığıyla hem de kendi dışında olan varlıklarla bir anlamda yüzleşmektedir. Hızla değişen ve insani değerlerin erozyona uğradığı bir dünyada, sanata ve felsefeye daha fazla ihtiyaç duyduğumuzun farkında mıyız? Hem kendi hem de toplumsal varlığımızı anlamak için sanata ve felsefeye ihtiyaç duymaktayız. Bu çerçevede sanat ve ESTETİĞİN felsefesi bireyin sağlıklı bir bilinç kazanmasında önemli bir yere sahiptir.
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.