Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları Semih Ofset Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110

Aşağıdaki metni okuyarak soruları yanıtlayınız.
Sokrates, yaşadığı dönemde AtinalIları ahlaki erdeme, bilgece yaşama, paraya değil ahlaki değerlere önem vermeye çağırmış bir filozoftu. Sade, gösterişsiz, sıradan bir yaşamı vardı. Kendini felsefe ve özellikle ahlaka adamıştı. Düşmanları onun bir yalancı, düzen bozucu, safsata yapan bir düzenbaz olduğunu iddia etmişti. Sok- rates’in aşağıda geçen sözleri savunmasından alınmıştır.
“Ben Tanrı’nın, devletin başına musallat ettiği bir at sineğiyim, her gün her yerde sizi uyarıyor, kandırıyor, azarlıyorum; peşinizi bırakmıyorum. Benim gibi bir kimseyi kolay kolay bulamayacaksınız, onun için, size kendinizi benden yoksun bırakmamanızı tavsiye ederim. Belki de, ansızın uykusundan uyandırılan biri gibi, canınız sıkılarak; Anytos’un öğüdüne uyar, beni kolayca vurup öldürebileceğinizi sanır ve Tanrı size acıyıp başka bir at sineği gönderinceye kadar, hayatınızın geri kalanında gene uykuya dalarsınız… Yargıçlarım, asıl mesele, ölümden sakınmak değil, haksızlıktan sakınmaktır çünkü kötülük ölümden daha hızlı koşar. Ben yaşlı ve ağır olduğumdan yavaş koşan bana yetişmiştir hâlbuki beni suçlayanlar kuvvetli ve çabuk olduklarından, çabuk koşan kötülük onlara yetişmiştir.”
(Platon, Sokrates’in Savunması)

1. Sokrates gibi büyük bir filozofun ahlaksızlıkla suçlanması ne tür bir ironi dir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Sokrates, yaşadığı dönemde Atinalıları ahlaki erdeme, bilgece yaşama, paraya değil ahlaki değerlere önem vermeye çağırmış bir filozoftu. Sade, gösterişsiz, sıradan bir yaşamı vardı. Kendini felsefe ve özellikle ahlaka adamıştı. Düşmanları onun bir yalancı, düzen bozucu, safsata yapan bir düzenbaz olduğunu iddia etmişti. Bu da toplum içinde bir kuralı koymak ile o kurala uymak arasındaki ilişkiye örnektir.

2. Siz kendi eylemlerinizi hangi ahlaki temele dayandırıyorsunuz? Sorgulayınız. Görüş ve tespitlerinizi defterinize yazınız.

  • Cevap: Ben hem evrensel ahlak yasalarına hem de dinin isteklerine dayandırmaktayım.

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry