10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92
1. Ahlakın kaynağı konusunda neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Ahlak, doğuştan ya da sonradan kazanılan tutum ve davranışlar olarak bilinmektedir. Dini değerlerin yaşanması ev kültürel birikimin oluşması doğuştan ve sonradan kazanılan tutum ve değerlerin yaşanmasını ve olgunlaşarak yerleşik hale gelmesini sağlar. Böylece insanlar da olgun bir hale gelirler.Ahlakın kaynağı olarak din gösterilmektedir. İnançlara sahip olmak, ideallere sahip olmak demektir. Belli kurallar dahilinde insanların hayatlarını şekillendirmeleri dini inançlar gereğince gerçekleşmektedir. Dini inançlar toplum tarafından doğrudan kabul edilir. Bireysel hayatın kemale ermesi de dini inançlara bağlıdır.
2. Toplumumuzda var olan ahlak kurallarına örnekler veriniz.
- Cevap: Toplumda insanlar bir arada yaşamaktadır. Bir arada yaşama kültürü farklı kültür ve inançların da bir arada olması anlamına gelir. Coğrafyanın değişen özelliklerine göre de ahlaki ve kültürel tutum, davranış ve normlar da farklılık göstermektedir. Toplumda birlik ve beraberliğin sağlanması, adalet ve barışın gerçekleşmesi için ahlaki kurallara uyulması önemlidir.Toplumumuzda var olan ve geçmişten günümüze kadar dini değerlerimizin de etkisiyle meydana gelen örf ve adetlerimiz olmuş ahlaki tutum ve davranışlara örnek olan kurallar bulunmaktadır. Toplumumuzda var olan ahlak kurallarına örnekler saygılı olmak, hoşgörülü olmak, merhametli olmak, adil olmak, misafirperver olmak, yardımsever olmak gibi kurallardır.
3. Kendi tutum ve davranışlarınızı hiç eleştirdiğiniz oldu mu? Neden?
- Cevap: Her insan gibi benim de kötü davranışlarım olabiliyor. Bu davranışlarımı yerdiğim de oluyor. Mesela, birine karşı kötü bir söz söylediğim zaman pişman oluyorum ve o kötü sözümün kötü olduğunu kabul ediyorum ve sözlerimi yeriyorum. Aynı şekilde, kötü davranışlarda da bu tutumu sergiliyorum.
4. Ölçülü bir insan olmak için neler yapmak gerekir?
- Cevap: Ölçülü olmak belli tutum ve değerlere sahip olmak demektir. Ölçülü olmak ahlaki değerlere sahip olmak, ideallere bağlı olarak yaşamak demektir. İyiliğin yayılması ve adaletin sağlanması ahlaki değerlerin korunması bakımından çok gereklidir. Bu da insanların ölçülü bir şekilde yaşaması anlamına gelmektedir.Aşırıya kaçmamak, israf etmemek, insanlara saygısız davranmamak, severken yüceltmemek gibi ölçülü olan davranışlar, öfke kontrolü, itidalli olma gibi özelliklere sahip olan bireyler tarafından ölçülü bir insan olma örneği oluşturmaktadır. İnsan hayatında ölçülü olmak her alanda ve her anlamda gereklidir. Sağlıklı olmak, mutlu bir hayata sahip olmak da ölçülü olmakla ilgilidir.
5. Davranışlarda ölçülü olmak kişiye ne kazandırır?
- Cevap: Davranışlarda ölçülü olmak insanların saygı görmesine, sevgi kazanmasına, itibar görmesine, sözlerinin dinlenmesine vesile olur. Bu da toplum içinde yaşayan bireyler için en önemli kazanımlar arasında yer almaktadır. İnsanların ölçülü davranmaları, aşırıya kaçmamaları onlar için en önemli kazanımdır.Davranışlarımızı belirleyen ölçütler ideallerimiz, dini inançlarımız, kültürel değerlerimiz olarak bilinmektedir. Bu da yaşadığımız toplum ve coğrafyaya göre farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar toplum içinde bir zenginlik oluşturur.
Ahlaklı insan deyince ne anlıyorsunuz?
- Cevap: Ahlaklı insan deyince, ahlaki değerleri bilen ve bu değerleri yaşantısında uygulayan insanı anlıyorum. Ahlaklı insanlar, nerede nasıl davranılmasını bilirler, ahlaksız bir insanda bulunan özellikleri kendilerinde barındırmazlar, ve güzel ahlaklı bireyler olurlar.
10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.