10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 70 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 70
Nüfus yoğunluğu haritası ile dünya iklim tipleri haritasını karşılaştırdığınızda seyrek nüfuslu iklimler hangileridir ? Bu iklimlerde nüfusun seyrek olmasına etki eden faktörler nelerdir?
- Cevap: Nüfusun Seyrekleştiği İklimler: Kutup iklimi, tundra iklimi, yüksek dağ iklimi, sert karasal iklim, çöl iklimi, tropikal iklimin görüldüğü sahaların alçak kesimleri. tropikal iklimin alçak kesimlerinin seyrek nüfuslu olması çok yüksek nemlilik ve yoğun bitki örtüsü ile açıklanabilir. Bu iklim bölgelerinde insanlar yaşamak için daha yüksek sahaları tercih ederler. Çöl iklimi yıllık yağış miktarının çok düşük olmasına bağlı olarak seyrek nüfuslanmıştır. Suyun yetersizliği ve toprağın verimsizliği bu iklim bölgelerinde nüfusu sınırlandırmıştır. Diğer iklimlerin seyrek nüfuslu olmasının ortak sebebi ise yıl boyunca etkili olan düşük sıcaklıklardır. Kutup ve tundra ikliminde tarımdan söz edilemezken sert karasal iklimde ve yüksek dağ iklimlerinde tarımsal faaliyetler çok sınırlıdır.
Nüfus yoğunluğu haritası ile dünya fiziki haritasını karşılaştırdığınızda seyrek nüfuslu bölgelerden hangileri yükselti nedeniyle seyrek nüfuslanmıştır? İnsanların yerleşmek için bu bölgeleri daha az tercih etmelerinin sebebi nedir?
- Cevap: Himalayalar, Tibet Platosu, Orta Asya’nın dağlık kesimleri, Kafkaslar, Alpler, Kayalık Dağları dünyada nüfusun yükseltiye bağlı olarak seyrekleştiği belli alanlardır. Dağlık ve engebeli alanlar gerek sıcaklığın düşük oluşu gerekse tarıma uygun alanların azlığı nedeniyle insanların devamlı olarak yerleşmesine uygun değildir. Bunlara ulaşım koşullarının güçlüğü de eklenince, dağların yerleşme bakımından elverişsizliği daha da belirginleşir.
Dünyanın yoğun nüfuslu bölgeleriyle seyrek nüfuslu bölgelerindeki ekonomik faaliyetleri karşılaştırınız.
- Cevap: Yoğun Nüfuslu Bölgelerdeki Ekonomik Faaliyetler: Modern geçim tarımı ve sanayi, modern karışık tarım ve sanayi. Seyrek Nüfuslu Bölgelerdeki Ekonomik Faaliyetler: Yüksek enlemlerde ilkel geçim tarımı, ilkel ticari hayvancılık ve göçebe hayvancılık faaliyetleri. Modern geçim tarımı veya modern karışık tarım yapılan sahalar aynı zamanda sanayinin de gelişmiş olduğu yerlerdir ve yoğun nüfusludur. Yoğun nüfuslu bölgelerde sanayinin daha ön planda olduğu göze çarpmaktadır. Tarımsal faaliyetler de modern yöntemlerle sürdürülmektedir. Seyrek nüfuslu sahalarda ise fiziki şartların da etkisiyle ekonomik getirisi daha düşük ürünlerin geçim amaçlı tarımının yapıldığı veya yine ilkel yöntemlerle hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı görülmektedir.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 70 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.