10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 60 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 60
Öğretmen: Karadeniz Bölgesinde olmasına rağmen Kelkit Vadisinde Akdeniz mikroklima özelliği gösteren kısımlar bulunur. Örneğin Akdeniz iklimine ait bir tür olan sedir ağacının dünyada görüldüğü en kuzey nokta Kelkit Vadisidir.
Defne: Kelkit Vadisinde Akdeniz iklimine ait türlerin ve maki bitki topluluğunun görülmesini bitki örtüsü-yeryüzü şekilleri ilişkisi açısından nasıl açıklayabilirsiniz?
Sizin cevabınız:
- Cevap: Siz: Kelkit Vadisi, Kuzey Anadolu Dağları’nın kuzey rüzgârlarından koruduğu, Yeşilırmak Vadisi sayesinde deniz etkisinin sokulabildiği bir alandır. Vadinin görülen mikroklima alan bu bölgede ılıman iklim şartlarına uyum sağlayan bitkilerin yetişmesine imkan sunmuştur.
Bülent: Bugün bazı bölgelerde yetişme ihtimali olmayan bitkilerin geçmiş jeolojik dönemlerde yaşanan iklim şartlarında yetişerek bugüne kadar varlıklarını devam ettirdikleri görülür. Bu bitkilere relikt bitkiler denir. Kelkit Vadisindeki makileri bu şekilde açıklayabilir miyiz?
Sizin cevabınız:
- Cevap: Siz: Geçmiş jeolojik dönemlerde yaşanan ılıman şartlardan dolayı Akdeniz iklimine ait bitkilerin, Anadolu’da yetişme alanları kuzey bölgelere doğru genişlemiştir. Günümüzde iklim şartları değişmiş olmasına rağmen, bölgenin yeryüzü şekillerinin sağladığı avantaj, bu bölgede relikt bitki türlerinin bulunmasını mümkün kılar.
2. Gün: Kelkit Vadisi-Kayseri arası İç Anadolu’da ekibi bozkır bitki örtüsü karşılar.
Öğretmen: îç Anadolu Bölgesi’nde orman örtüsü oldukça azdır. Bölgenin büyük çoğunluğuna bozkırlar hâkimdir.
Semra: Ülkemizde kısa mesafelerde bitki örtüsü çeşitliliği fazla iken îç Anadolu Bölgesi’nde genel olarak tek tip bitki örtüsünün görülmesini bitki örtüsünün dağılışını etkileyen hangi faktör ile açıklayabiliriz?
Sizin cevabınız:
- Cevap: 2. Gün: Kelkit Vadisi-Kayseri arası İç Anadolu’da ekibi bozkır bitki örtüsü karşılar. Siz: Ülkemizde kısa mesafede iklim değişikliğini sağlayan temel unsur kısa mesafede değişen yeryüzü şekilleridir. Bu da bitki örtüsünün çeşitlenmesini sağlar. Fakat İç Anadolu Bölgesi genel olarak bir plato görünümündedir. Sade bir yeryüzü görüldüğü ve sade bir iklim yaşandığı için bitki örtüsü de geniş bir alanda aynı görüntüyü verir. Bozkırdır.
3. Gün: Kayseri-Mersin arasında görülen bitki örtüsünün farklı özellikler taşıdığı gözlemlenir.
Öğretmen: Toros Dağları’nın yamaçlarındaki bitki sıralanışı, Kuzey Anadolu Dağları’nın aksine geniş yapraklı türlerle değil iğne yapraklı Akdeniz iklim bitkisi olan kızılçamlarla ve yer yer maki bitki topluluğu ile başlamaktadır.
Elif: Burada da Kuzey Anadolu Dağları’na benzer bir yükselti artışı ve denize komşu kıyı dağları vardır. Fakat burada bitki sıralanışının geniş yapraklı türlerle başlamamasını ve çok gür olmamasını nasıl açıklarsınız?
Ayşe: Burada yerleşim fazla olduğu için ormanlar insanlar tarafından tahrip edilmiştir.
Sizin cevabınız:
- Cevap: 3. Gün: Kayseri-Mersin arası bitki örtüsünün farklı özellikler taşıdığı gözlemlenir. Siz: Akdeniz Bölgesi’nde bulunduğu enlemden dolayı ortalama sıcaklıklar yüksektir. Kuraklık yaz aylarında belirgin olarak yaşanır. Kızılçam; sıcaklık ve ışık isteği yüksek, nem isteği az, kuraklığa dayanıklı bir türdür. Geniş yapraklı ağaçların nem isteği fazla olduğu için bu bölgenin kurak şartlarına uyum sağlayamazlar. Nem açığına bağlı olarak orman örtüsü ve orman altı örtüsü de Kuzey Anadolu Dağları’nın denize bakan yamaçları kadar gelişememiştir.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.