Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 59

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 59 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 59

Aşağıdaki metni okuyunuz ve kendinizi gruptaki öğrencilerden birinin yerine koyarak arkadaşlarınızın sorduğu soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı boş bırakılan yerlere yazınız.

Coğrafya öğretmeni Ömer Bey, bir grup öğrencisi ile Trabzon’dan yola çıkarak Akdeniz kıyılarına doğru üç günlük bir araştırma gezisi yapar. Ömer öğretmen, geçtikleri yerlerde gördükleri bitki örtüsü türleri ve bunların dağılışı ile ilgili açıklamalarını sıralar ve öğrencilerinden bu konuda birbirleriyle soru-cevap çalışması yapmalarını ister.

1. Gün: Trabzon-Gümüşhane yolculuğunda bitki örtüsü gözlemleri yapılır.

Öğretmen: Ülkemizdeki başlıca bitki örtüleri ormanlar, çalılar ve ot topluluklarıdır. Bu bitki örtülerinin ülkemizde dağılışını belirleyen unsurlar ise iklim, yeryüzü şekilleri ve toprak örtüsüdür. Etrafımıza baktığımızda gördüğümüz gür ormanların varlığını bölgenin nem, yağış, toprak ve sıcaklık dengesinin bitki yetişmesine uygun olmasına bağlarız. Ülkemizde denize komşu olan kıyı bölgeler orman varlığı bakımından zengindir.

Gümüşhane’den Kelkit Vadisi’ne doğru yol alırken Ömer öğretmen ve öğrenciler gözlemlerine dayanarak açıklama, soru ve cevaplarını birbirlerine aktarırlar.
Öğretmen: Kıyılardan iç kısımlara geçildiğinde dağların îç Anadolu’ya bakan yamaçlarında bitki örtüsü seyrekleşerek düşük sıcaklıklara dayanıklı sarıçam türü yaygınlaşmakta, orman altı bitkiler ortadan kalkmakta ve kuru ormanların yayılış gösterdiği görülmektedir.
Ayşe: Ülkemizde deniz etkisinden uzak kalan iç bölgelerin orman bakımından fakir olmasını ve bitki çeşitlerinde görülen farklılığı nem ve yağışın dağılışı ile nasıl ilişkilendirebiliriz?
Sizin cevabınız:

  • Cevap:

1. Gün: Trabzon-Gümüşhane yolculuğunda bitki örtüsü gözlemleri yapılır.
Siz: Bir yerde orman örtüsünün oluşması ve varlığını devam ettirmesi için gereken unsurların başında nem ve yağış dengesi gelmektedir. Kıyılarda havaya nem sağlayacak kaynağın varlığı bu alanların orman örtüsünü destekler. Ülkemizde İç bölgelere gittikçe dağların uzanışından kaynaklı deniz etkisinin hissedile- memesi bu alanların orman bakımından fakir olmasına neden olmaktadır. Bunun yanında iç bölgelere gittikçe ortalama sıcaklığın değişimi de bitki türlerinin değişimine neden olmuştur.
Siz: Kelkit Vadisi, Kuzey Anadolu Dağları’nın kuzey rüzgârlarından koruduğu, Yeşilırmak Vadisi sayesinde deniz etkisinin sokulabildiği bir alandır. Vadinin görülen mikroklima alan bu bölgede ılıman iklim şartlarına uyum sağlayan bitkilerin yetişmesine imkan sunmuştur.
Siz: Geçmiş jeolojik dönemlerde yaşanan ılıman şartlardan dolayı Akdeniz iklimine ait bitkilerin, Anadolu’da yetişme alanları kuzey bölgelere doğru genişlemiştir. Günümüzde iklim şartları değişmiş olmasına rağmen, bölgenin yeryüzü şekillerinin sağladığı avantaj, bu bölgede relikt bitki türlerinin bulunmasını mümkün kılar.
2. Gün: Kelkit Vadisi-Kayseri arası İç Anadolu’da ekibi bozkır bitki örtüsü karşılar.
Siz: Ülkemizde kısa mesafede iklim değişikliğini sağlayan temel unsur kısa mesafede değişen yeryüzü şekilleridir. Bu da bitki örtüsünün çeşitlenmesini sağlar. Fakat İç Anadolu Bölgesi genel olarak bir plato görünümündedir. Sade bir yeryüzü görüldüğü ve sade bir iklim yaşandığı için bitki örtüsü de geniş bir alanda aynı görüntüyü verir. Bozkırdır.
3. Gün: Kayseri-Mersin arası bitki örtüsünün farklı özellikler taşıdığı gözlemlenir.
Siz: Akdeniz Bölgesi’nde bulunduğu enlemden dolayı ortalama sıcaklıklar yüksektir. Kuraklık yaz aylarında belirgin olarak yaşanır. Kızılçam; sıcaklık ve ışık isteği yüksek, nem isteği az, kuraklığa dayanıklı bir türdür. Geniş yapraklı ağaçların nem isteği fazla olduğu için bu bölgenin kurak şartlarına uyum sağlayamazlar. Nem açığına bağlı olarak orman örtüsü ve orman altı örtüsü de Kuzey Anadolu Dağları’nın denize bakan yamaçları kadar gelişememiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 59 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!