Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 49

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 49 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 49

Aşağıdaki bilgilerden ve tablodan yararlanarak soruları cevaplayınız.

Sürdürülebilir kalkınma; insan ile doğa arasında denge kurarak, doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmaya imkân verecek şekilde bugünün ve yarının dünyasını programlamayı ifade eder. Doğal kaynakların en önemlilerinden olan toprağın bilinçli kullanımı sürdürülebilirlik açısından, niteliklerine uygun kullanımı da tarımın sürdürülebilirliği açısından önemlidir.

Belirli şartlarda kendini yenileyebilen doğal bir kaynak olan toprak, amaç dışı kullanıldığı takdirde tarım açısından çözülmesi güç olan problemler meydana gelebilir. Bu tür problemlerle karşılaşmamak için toprakların korunması ve etkin kullanımına yönelik politikalar geliştirilmelidir.

1. Toprakların yeteneklerine göre sınıflandırılması ve korunması niçin önemlidir? Açıklayınız.

  • Cevap: “Arazi kullanım kabiliyet sınıflaması” olarak da ifade edilen sınıflama, toprak kullanım planlarının yapılması ve toprakların kullanımından kaynaklanan erozyonun önlenmesi gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Bu sınıflamanın amacı, tarım arazilerinde toprağın yapısının bozulmasına ve erozyona yol açmayacak şekilde uygun tarımsal işleme tekniklerinin kullanımı ve koruma önlemlerini elde etmeye yarayan bütün verileri bir araya getirmektir. Yetenek sınıflarına göre topraklar; en kolay ve ekonomik şekilde tarım yapılabilen I. sınıf topraklar ile tarıma elverişli olmayan, çayır veya ormanlık arazi olarak dahi kullanılamayan ancak doğal hayata ortam teşkil edebilen veya insanlar tarafından dinlenme yerleri ve millî park olarak kullanılabilen VIII. sınıf topraklar şeklinde adlandırılmaktadır. Toprakların korunması, tarıma elverişli olmayan toprakların değerlendirilmesi ve verimli toprak kaybına son verilmesi gıda arz güvenliğinin sağlanması ve gelir kaybının önlenmesi açısından son derece önemlidir.

2. Yetenek sınıfları dikkate alındığında toprakların kullanımında en uygun olan beşerî ve ekonomik faaliyetler neler olabilir?

  • Cevap: I, II, III ve IV. sınıf topraklar iyi bir toprak yönetimi ve bazı koruma önlemleri alınmak koşulu ile işlemeli tarıma elverişlidir. V, VI, ve VII. sınıf topraklar ise işlemeli tarım kültürüne değil hayvancılık, kentsel ve kırsal yerleşme, turizm ve ormancılık faaliyetlerine uygundur. Bununla birlikte V ve VI. sınıf topraklarda bazı özel meyve türleri ve sebzeler yetiştirilebilir. VIII. sınıf topraklar, tarıma elverişli olmamakla birlikte bitkisel ürün elde edilmesi yönünden de uygun değildir. Bu araziler; bataklık, çöl vb. alanlarla yüksek dağlık, arızalı ve taşlı arazileri kapsamaktadır. Bu alanlarda turizm ve hayvancılık gibi faaliyetler yapılabilir. 3

3. Toprakların yetenek sınıfları dikkate alınmadan kullanılmaları tarım açısından gelecekte ne tür problemler meydana getirebilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Toprak, hava ve su gibi yaşamın vazgeçilmez unsurlarından olup üretilemeyen ve çoğaltılamayan sınırlı bir kaynaktır. Önemli bir bitki besin deposu, orman ve meraların yetişme alanı olmasının yanı sıra sanayi ve konut yerleşimi için bir mekân ve bazı sanayi faaliyetlerinin de ham maddesidir. Bu nedenle toprak, tarım sektörü için vazgeçilmez bir üretim alanı olmakla birlikte tarım dışı sektörler için de hayati önem taşımaktadır. Toprakların niteliklerine göre sınıflandırılmasına bakıldığında I, II, III ve IV. sınıf toprakların tarıma elverişli olduğu görülür. Bu tür toprakların bulunduğu alanların tarım dışı sektörler tarafından kullanılması, gıda arz güvenliğinin sekteye uğramasına ve tarımsal ürünlerden gelir elde eden kesimin zarar görmesine neden olur. Bu nedenle tarım dışı sektörler, arazi kullanımı konusunda tarım dışı alanlara yönlendirilmelidir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 49 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!