Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 47

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 47 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 47

Sınıf içinde 4 grup oluşturunuz. Türkiye’de toprakların kullanımı ile ilgili konuları (tarımsal üretim, sanayide ham madde ihtiyacının karşılanması, hayvancılık ve ormancılık) gruplar arasında paylaşınız. Gerekli iş bölümünü yaparak grubunuza düşen konuyu ders kitabı ya da genel ağdan araştırınız. Araştırma sonucunda elde ettiğiniz verileri birleştirerek çalışmanızı değerlendiriniz.

  • Cevap:

Tarımsal Üretim
Topraklarımızdan en yaygın şekilde tarımsal faaliyetlerde yararlanılmaktadır Toprak çeşitliliğin fazla olması yetiştirilen tarımsal ürün çeşitliliğini etkilemektedir. Topraklar ile yetiş- tirilebilecek en uygun ürünler arasında doğrudan bir ilişki vardır. Patates, soğan ve şeker pancarı gibi yumrulu bitkiler, yumuşak ve kumlu bir özelliğe sahip olan alüvyal ve regosol topraklarda daha iyi yetişir. Dağların yamaçlarında oluşan ve su geçirgenliği yüksek olan kumlu, çakıllı kolüvyal topraklar meyve tarımı açısından oldukça elverişlidir. Rize çevresinde yıkanmış asitli orman toprakları çay tarımı, Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında görülen terra rossa toprakları da turunç- gil ve zeytin yetiştiriciliği açısından en uygun yapıyı teşkil etmektedir. Tarımsal potansiyelin en yüksek olduğu alüvyal topraklarda mısır, ayçiçeği, yer fıstığı, şeker pancarı, pamuk ve soya fasulyesi gibi ürünler yetiştirilebilirken bozkır topraklar ise tahıl tarımına daha uygundur.

Sanayide Ham Madde İhtiyacının Karşılanması
Topraklarımız; seramik, porselen, kiremit, tuğla, çimento ve çanak çömlek gibi ürünlerin elde edilebilmesi açısından bazı sanayi kollarının ham madde ihtiyacını karşılamaktadır. Örneğin magmatik kayaçlar üzerinde gelişen ve kuvars, kaolin, feldspat gibi maddeler bakımından zengin olan topraklar, cam ve seramik yapımında ham madde olarak kullanılmaktadır. Benzer şekilde demir, silis ve karbonat bakımından zengin olan topraklardan da tuğla, kiremit, çimento ve çanak çömlek yapımında faydalanılmaktadır.

Hayvancılık
Hayvancılıkta önemli bir yer teşkil eden otlaklar, Türkiye topraklarının yaklaşık 1/5’i üzerinde dağılış göstermektedir. Kısa boylu otların bulunduğu bozkırlarda küçükbaş hayvancılık, uzun boylu ot topluluklarının yaygın olarak yetiştiği çernezyom alanlarında ise büyükbaş hayvancılık faaliyetleri ön plandadır. Bununla birlikte özellikle Toros Dağlarındaki kırmızı Akdeniz toprakları üzerinde gelişen makiliklerde keçi yetiştiriciliği, orman toprakları üzerinde yetişen dut ağaçlarının yaygın olduğu alanlarda da ipek böcekçiliği yapılmaktadır. Ayrıca iklim ve toprak çeşitliliğine bağlı olarak farklı bitki türlerinin bulunduğu ülkemizin hemen her yöresinde arıcılık faaliyetlerini görmek mümkündür.

Ormancılık
Türkiye topraklarının yaklaşık 1/3’ünde dağılış gösteren ormanlar kıyı bölgelerde yoğunlaşmıştır. Bu nedenle orman topraklarının Toroslar’ın batı ve orta kesimleriyle Kuzey Anadolu’da oldukça geniş yer kapladığını söylemek mümkündür. Tomruk, maden direği, sanayi odunu, reçine, sığla yağı ve fıstık çamı Türkiye’de ormanlardan elde edilen ürünlere örnek verilebilir. Bunların yanı sıra ormanların toprak erozyonunun önlenmesi, canlıların besin ihtiyaçlarının karşılanması ve onlara barınak olması açısından da çok önemli vazifeleri vardır.

Türkiye’de toprakların kullanımını verimlilik açısından GZFT tekniğini kullanarak analiz ediniz.

  • Cevap: Bu yönergede istenen “GZFT tekniğini kullanarak Türkiye topraklarının kullanımını analiz etme süreci”, öğrencilerin bilgi birikimi ve araştırma süreçlerine göre farklılık gösterebilir. Örneğin “toprak çeşitliliğinin tarım ürünü çeşitliliğini artırması” güçlü bir yön, “engebeli yeryüzü şekillerinin toprak erozyonunu artırması” zayıf bir yön, “toprak analizleri gibi bilimsel süreçlere önem verilerek topraklardan daha fazla yararlanabilme potansiyellerinin olması” fırsat, “verimli toprakların yerleşme ve sanayi tesislerinin kuruluş yeri olarak belirlenmesi” de tehdit unsuru olarak ifade edilebilir.

Öğretmeninizin rehberliğinde gerekli kontrolleri yaparak çalışmalarınızı değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!