10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 37 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 37
Aşağıdaki bilgilerden ve haritadan yararlanarak soruları cevaplayınız.
Akşehir Gölü, Afyonkarahisar ve Konya il sınırları içerisinde yer almaktadır. Göl alanında meydana gelen değişimler (1985-2015) incelendiğinde göl sularındaki çekilmenin hızlı bir şekilde gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Göldeki alansal değişimlerde sıcaklık ile buharlaşmanın artması, yağışın azalması ve akarsu debilerindeki düşüş arasında sıkı bir ilişki vardır ancak bu faktörler, gölün alanındaki daralmayı açıklamak için tek başına yeterli değildir.
Gölü besleyen kaynaklardan tarımsal sulama başta olmak üzere sanayi faaliyetlerinde ve içme suyu temininde yararlanılmasının göldeki alan kayıplarını etkilediği söylenebilir.
Akşehir Gölünde alan kaybına neden olan faktörler nelerdir?
- Cevap: Sıcaklık, yağış ve buharlaşma şartlarındaki değişim, göldeki alan kaybını açıklamak için yeterli değildir. Alan kaybına neden olan faktörler; gölü besleyen su kaynaklarının yoğun bir şekilde tarımsal sulama başta olmak üzere içme suyu olarak kullanılması, taban sularının sondajlarla çekilmesi, akarsuların göllerle olan bağlantısının kesilmesi ve sularının barajlar vasıtasıyla depolanması, su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, ekonomik faaliyetlerde sürdürülebilir olmayan yöntemlerin tercih edilmesi, halkın çevre konusunda yeterince bilinçli olmaması ve su kaynaklarına yönelik kullanımın denetim altına alınmamasıdır.
Geçmişte göl çevresinde yürütülmekte olan balıkçılık, kamış ve saz kesimi gibi bazı ekonomik faaliyetler, doğanın tahrip edilmesi nedeniyle günümüzde artık yapılamamaktadır. Tahribatın devam etmesi durumunda bölgede hangi ekonomik faaliyetlerin yapılması zorlaşacak ya da mümkün olmayacaktır? Açıklayınız.
- Cevap: Sultan Dağlarından kaynağını alan akarsuların oluşturduğu birikinti konileri ve yelpazelerinde yoğun tarımsal faaliyetler, özellikle de dikili tarım (kiraz ve vişne üretimi) yapılmaktadır. Bu faaliyetler için suyun varlığı oldukça önemlidir. Su kaynaklarının azalmasına bağlı olarak tarımsal ürün miktarı azalacak, bu durum göçlerle nüfus kaybına neden olacaktır. Su kaynaklarının ve nüfusun azalması, sanayi faaliyetlerinin de zarar görmesine neden olacaktır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.