10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30
2. Haritada rakamlarla gösterilen dağları oluşum türlerine göre sınıflandırınız.
- Cevap:
Erciyes Dağı ve Ağrı Dağı volkanik faaliyetler sonucu oluşmuştur. Bu faaliyetler, volkanik malzemeyi (lav, kül, cüruf, tüf vb.) üst üste biriktirerek Türkiye’deki en yüksek dağların oluşmasına neden olmuştur.
Küre ve Doğu Karadeniz Dağları kıvrım dağlarıdır. Levhaların tortul tabakaları sıkıştırması ve bunun sonucunda kıvrılan kütlelerin yükselmesiyle sıradağlar şeklinde uzanan bu dağlar oluşmuştur.
Bozdağ kırık dağlarına örnektir. Levha hareketlerine bağlı olarak kırılma sonucu horst adı verilen dağlar oluşmuştur. Bu dağlar, kırılmaya (faylanma) bağlı olarak çöken grabenlerin çevresindeki yüksekte kalan kütlelerdir.
3. Haritada rakamlarla gösterilen platoları oluşum türlerine göre sınıflandırınız.
- Cevap: Platolar, yüksekte kalan düzlüklerin akarsu vadilerince yarılarak parçalanması sonucu oluşur. Haritada Erzurum-Kars Platosu, Taşeli Platosu, Bozok, Yazılıkaya ve Şanlıurfa platoları gösterilmiştir. Bu yeryüzü şekillerinden Erzurum-Kars Platosu volkanik arazilerin, Taşeli Platosu karstik arazilerin; Bozok, Yazılıkaya ve Şanlıurfa platoları da çevresine göre sert tabakalı arazilerin parçalanması sonucu oluşmuştur.
4. Haritada rakamlarla gösterilen ovaları oluşum türlerine göre sınıflandırınız.
- Cevap: Çarşamba ve Çukurova deltaları, akarsular tarafından taşınan malzemelerin deniz kenarında birikmesi sonucu oluşmuştur. Büyük Menderes, Harran ve Konya ovaları ise tektonik ovalardır. Bu ovalar da akarsular tarafından taşınan malzemelerin fay hattına bağlı olarak ortaya çıkan çöküntü alanlarında birikmesi sonucu oluşmuştur.
5. Türkiyede ortalama yükseltinin fazla ve arazinin engebeli olmasının nedenlerini açıklayınız.
- Cevap: Senozoyik’te oluşan Alp-Himalaya Dağ Kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde dağlar, genel itibarıyla sıra hâlinde ve birbirine paralel olarak uzanır. Bunun yanı sıra iç kesimlerde koni şeklinde volkanik dağlar bulunur. Dağların büyük bölümü, levhaların tortul tabakaları sıkıştırması ve bunun sonucunda kıvrılan kütlelerin yükselmesiyle oluşmuştur. Ayrıca Senozoyik sonlarına doğru dış kuvvetlerin etkisiyle meydana gelen epirojenik hareketler sonucu ülkemiz arazisinde tekrar bir yükselme meydana gelmiştir Buna bağlı olarak etkisiyle yükselen arazilerin aşındırılması sonucu engebeli araziler oluşmuştur.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.