Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 12

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 12 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 12

Aşağıdaki bilgilerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Dış kuvvetler tarafından taşınan kum, mil, çakıl vb. malzemeler jeosenklinallerde (deniz, göl vb. su kütlelerinin tabanları) birikerek yüzlerce metre kalınlığındaki tortul tabakalar oluşur. İki levhanın birbirine yaklaşması sonucu oluşan yan basınçların etkisiyle tortul tabakalar kıvrılarak veya kırılarak yükselir, yükselen bu yapılar da dağ kuşaklarını oluşturur. Kıvrımların yukarıya doğru bükülmüş kısmına antiklinal, aşağıya doğru bükülmüş kısmına da senklinal denir. Sert tortul tabakalar, yan basınçlara bağlı olarak belirli doğrultular boyunca kırılır. Yer kabuğundaki bu kırıklı yapılara fay denir. Kırılmalara bağlı olarak dikey doğrultuda yükselen yapılara horst, alçalan yapılara ise graben adı verilir. I. Jeolojik Zaman’ın başlarında Kaledoniyen Orojenezi ile Kuzeybatı Avrupa’daki İskandinavya Dağları, yine aynı zaman diliminde Hersinyen Orojenezi ile Kuzey Amerika’daki Appalaş Dağları ve Rusya’daki Urallar oluşmuştur. III. Jeolojik Zaman’da
Alp-Himalaya Orojenezi’ne bağlı olarak Alp-Himalaya Kuşağı, Kuzey Amerika’nın batı kıyılarındaki Kayalık Dağları ve Güney Amerika’nın batı kıyılarındaki And Dağları oluşmuştur.

1. Aşağıda verilen terimleri şekil üzerinde gösterilen noktalı yerlere doğru olacak şekilde yazınız.

  • Cevap:

2. Haritada harflerle gösterilen yerlerde bulunan dağları ve bu dağların hangi orojenezin etkisiyle oluştuğunu aşağıdaki boşluklara yazınız.

  • Cevap:

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 12 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!