10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 105 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 105
Afetlerle ilgili olarak verilen metni okuyunuz ve soruları yanıtlayınız.
Afet, insanların önlemek için tüm imkânlarını seferber ettiği fakat engelleyemediği olaylara denir.
Afetler; doğada meydana gelen olaylar sonucu gerçekleşen doğal afetler, insanların yaptığı çeşitli faaliyetler sonucu gerçekleşen beşerî afetler şeklinde ikiye ayrılır. Deprem, sel, volkanizma, heyelan vb. doğal süreçler afet olarak nitelendirilemez. Doğal sürecin afet olarak nitelendirilmesi için can ve mal kaybının oluşması gerekir. Bu durum, doğal yollardan olabildiği gibi insanların doğaya yanlış müdahaleleri nedeniyle de gerçekleşebilir.
Beşerî kökenli afetler ise doğal çevre koşullarına yeterince uyum sağlamayan insan faaliyetleri nedeniyle meydana gelmektedir. Afetler; oluşum nedenlerine göre jeolojik, klimatik-hidrolojik, biyolojik, sosyal ve teknolojik afetler şeklinde sınıflandırılmaktadır.
1. Bir bölgede heyelan meydana geliyorsa bölgenin jeolojik yapısı hakkında neler söylenebilir?
- Cevap: Arazinin engebeli olması, tabakalarda killi ve geçirimsiz katmanın bulunması ve tabaka uzanış doğrultusunun eğim yönünde olmasıdır.
2. Hangi beşerî faaliyetler erozyonun artmasında etkili olmaktadır?
- Cevap: Bitki örtüsünün aşırı tahrip edilmesi, toprağın aşırı işlenmesi, meraların aşırı otlatılması, toprağın eğime paralel sürülmesi, anızları yakmak, usulsüz tarla açmak.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 105 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.