10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15
Zürafa ile yavrusunun boyları neden farklıdır?
- Cevap: Her memeli canlı gibi zürafaların da yavruları önce küçük doğar sonra da büyüyüp gelişerek normal boyutlarına ulaşır. Yetişkin bir zürafa yaklaşık 4.5-5 metre arasında uzunluktadır. Dişi zürafalar 15 aylık gebelik süresi sonrasında 2 ile 5 arasında yavru doğururlar ve yavru zürafaların boyu yaklaşık 2 metre olur. Yani yetişkin bir zürafa ile arasında yaklaşık 3 metre boy farkı olur.
Vücutta oluşan yaralar nasıl onarılır?
- Cevap: Kendi kendini tamir etmek vücudumuzun en büyük özelliğidir. Bu özellik olmasaydı birçok hastalıklardan, yaralardan kurtulamazdık. Bütün organlarımızın çalışması dokularımıza bağlıdır. Kanın önemi yalnız besinleri taşıması, artıkları alması değil, taşıdığı kimyasal maddelerle de organlarımıza hayat vermesidir. Organlarımız ancak hücrelerimizle dokularımızın tam bir düzen içinde çalışması sonunda sağlam iş görebilir. Bunun yanısıra biz de sağlam bir vücut kazanırız.
Kanserden korunmak için neler yapılabilir?
Cevap:
- Kişi ideal kilosunu korumaya çalışmalıdır.
- Tek yönlü beslenmeden kaçınılmalıdır. Et, süt, tahıl, meyve- sebze ve yağ olmak üzere tüm besin gruplarından gün içinde uygun miktarlarda tüketilmelidir.
- Günde 5 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze yemeye dikkat edilmelidir.
- Kanserden korunmada posa alımının çok önemlidir. Bu sebeple beyaz ekmek yerine çavdar, kepek veya tam buğday ekmeğini tercih edilmelidir. Kabuklarıyla yenebilen meyveler soyulmadan tüketilmelidir.
- İdeal kilonun korunması amacıyla, fazla şeker tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Pişirme yöntemi olarak fırında veya haşlamayı tercih edilmelidir. Kızartmalardan uzak durulmalı, yemekleri fazla kavurmadan pişirilmelidir.
- Sigara içmemek ve içilen ortamlarda bulunmamak önemlidir.
- Hareketsizlikten kaçınılmalı, günlük fiziksel aktiviteleri artırmaya özen gösterilmelidir. Haftada en az 2 gün spor yapılması sağlıklı bir yaşam için önemli koşullardandır.
- Günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
- Çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır. Kahve içerken süt tozu yerine yarım yağlı süt kullanılabilir. Asitli içecekler, hazır meyve suları gibi şeker içeriği yüksek içecekler yerine, az şekerli komposto, hoşaf, taze sıkılmış meyve suları içilebilir.
- Aşırı alkol alımından uzak durulmalıdır.
- İçerdiği Omega- 3 yağ asidinin olumlu etkilerinden faydalanmak için haftada 2 veya 3 kez balık tüketimi önemlidir.
- Brokoli, karnabahar, lahana gibi antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketim sıklığı artırılmalıdır.
- Her türlü besinin iyi yıkanıp temiz hazırlanmasına özen gösterilmeli ve temiz su kullanılmalıdır.
- Kızartma yağları tekrar tekrar kullanılmamalıdır.
- Doğrudan ateşte pişirilen yiyecekler haftada en fazla bir gün tüketilmelidir.
- Günlük tuz tüketimi 5 gramın altında olmalıdır. Salamura, turşu gibi tuz oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Turunç ağacının farklı dallarında limon, portakal, mandalina nasıl yetiştirilir?
- Cevap: Çelikle üremenin farklı bir şeklidir. Bir bitkiden alınan sürgünün (aşı) başka bir bitkinin gövdesine (anaç) eklenmesi tekniğidir. Aşılama yakın türler ya da aynı türe ait bireyler arasında yapılır. Bu sayede üstün veya istenilen özelliklerin bir bitkide birleştirilmesi sağlanır.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.