Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133

“Genetik bir hastalık olan Akdeniz anemisi (ta- lasemi) otozomlarda taşınan çekinik bir genle kalıtılır. Hastalarda hemoglobin yapımı yeterli düzeyde değildir. Bu nedenle kırmızı kan hücrelerinin şekli de bozulur. Sıtma hastalığına neden olan plazmodyum parazitleri normal bireylerde kırmızı kan hücrelerinde hastalık oluşturabilirler. Ancak Akdeniz anemisi hastasının kırmızı kan hücrelerine yerleşemediklerinden hastalık oluşturamazlar. Bu nedenle Akdeniz anemisi hastaları sıtmaya yakalanmaz.”
15. Sıtma salgınları ile Akdeniz anemisi arasında nasıl bir bağlantı olabilir?

  • Cevap: Her sıtma hastalığı salgınında Akdeniz anemisi hastalarının popülasyon içindeki oranları artacaktır.

16. Genetik bir hastalık olan Akdeniz anemisinin Akdeniz bölgesinde daha yaygın görülmesinin nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Coğrafi yapısından dolayı sıtma hastalığı salgınları geçmişte Akdeniz Bölgesi’nde daha sık görülmüştür. Her sıtma hastalığı salgınında, normal bireyler hastalığa yakalanarak ölmüştür. Bu durum Akdeniz anemisi hastası oranını artırır.

“Bazı tavşan ırklarında vücut sıcaklığının daha düşük olduğu ayak, kulak ve kuyrukta kürk rengi siyahtır. Vücudun diğer bölümlerinde ise kürk rengi beyazdır. Beyaz tüyler tıraş edilerek bu kısma buz yastığı konulduğunda çıkan tüylerin beyaz değil siyah olduğu görülür.”

17. Buz yastığının altındaki beyaz tüylerin siyah çıkmasını aşağıdaki ifadelerden hangileri ile açıklarsınız? Nedeniyle ifade ediniz.
I. Sadece genlerin etkisi ile meydana gelmiştir.
II. Sadece çevrenin etkisi ile meydana gelmiştir.
III. Hem çevrenin hem genlerin etkisi ile meydana gelmiştir.

  • Cevap: III. Hem çevrenin hem genlerin etkisi ile meydana gelmiştir. Soruda örnek olarak verilen tavşanlarda hem siyah hem de beyaz tüy üretim genleri bulunur. Çevre hangi özelliğin ortaya çıkacağına belirleyici etki yapar.

18. Tüy renginde meydana gelen bu değişiklik hangi kavramla açıklanabilir? Bu kavramı açıklayıcı başka bir örnek veriniz.

  • Cevap: Modifikasyon olarak tanımlanır. Ortanca bitkilerinin farklı pH değerlerinde farklı renklerde çiçekler açması modifikasyona örnek olarak verilebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 133 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry