Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 94

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 94 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 94

2. Yukarıda oluşturduğunuz besin ağına göre canlıları beslenme şekilleri bakımından gruplandırınız.

  • Cevap:

Ot: Üretici
Çekirge: Herbivor (otçul)
Kertenkele: Karnivor (etçil)
Fare: Omnivor (hepçil)
Yılan: Karnivor (etçil)
Baykuş: Karnivor (etçil)

3. Besin ağı içerisinde tanımlayabileceğimiz her besin zinciri, sadece birkaç halkadan oluşan bir uzunluğa sahiptir. Görsel üzerinde oluşturduğunuz besin ağından, en uzun ve en kısa halkalı iki besin zinciri modeli oluşturarak en uzun zincir modelinizin biyokütle piramidini çiziniz.

  • Cevap: Öğrenciler bu soruda çok çeşitli besin zinciri modelleri oluşturabilir. Aşağıda bir uzun bir de kısa örnek besin zinciri modeli oluşturulmuştur.

4. Doğadaki madde döngülerini düşündüğünüzde bu besin ağında eksik kalan canlı grubu hangisi olur? Görsel üzerine o canlı grubunu da ekleyerek besin ağını tamamlayınız.

  • Cevap: Bu besin ağında ayrıştırıcılar gösterilmemiştir. Ayrıştırıcı canlılar her beslenme basamağında bulunur.

5. Böcek istilasına karşı bitkiye böcek öldürücü kimyasal verilirse diğer canlılar bu kimyasaldan nasıl etkilenir?

  • Cevap: Besinler, besin zinciri yoluyla alt trofik düzeydeki canlılardan üst trofik düzeydeki canlılara aktarılır. Bu aktarım sırasında canlıların vücutlarında birikim göstermiş olan bazı kirletici ve zehirli maddelerin de aktarımı söz konusudur. Bu duruma biyolojik birikim denir. Zehirli maddeler, canlıların vücut yağ dokuları arasında birikir. Bu maddelerin kullanımı arttıkça madde birikimi de katlanarak devam eder. Canlılar bu durumdan olumsuz etkilenir.

6. Bir tür, besin ağı içerisinde birden fazla trofik düzeyde yer alabilir. Besin ağınızda böyle türler var mıdır?

  • Cevap: Besin ağındaki fare, birinci ve ikinci trofik düzeylerde; baykuş, ikinci ve üçüncü trofik düzeylerde bulunur.

7. Çizdiğiniz besin zinciri doğada denge hâlinde bir ekosistem olsun. Çok büyük eşit kollu bir terazi hayal edin. Terazinin bir kefesine üreticileri (otları) diğer kefesine tüketicileri (çekirge, fare, kertenkele, yılan ve baykuş) yerleştirin. Terazi dengede midir? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Terazi dengede değildir. Üreticilerin olduğu kefe ağır basar. Çünkü çoğu ekosistemlerde üreticilerin toplam kuru ağırlığı (biyokütlesi) tüketicilerden fazladır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 94 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!