Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 69

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 69 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 69

Aşağıdaki kalıtsal hastalıkların aktarımına ait metni ve bir kalıtsal hastalığa ait soyağacını inceleyiniz.

Genetik hastalıklar çoğunlukla ciddi sorunlara yol açan ve tedavi olanakları sınırlı hastalıklardır. Ailede bir kişide genetik hastalık ortaya çıktığında ailenin diğer fertlerinde hastalık görülmese bile bu bireylerden dünyaya gelecek bebeklerde hastalığın görülme riski devam etmektedir. Ancak tıp alanındaki ilerlemeler modern toplumun sağlığını olumlu yönde değiştirmiştir. Genetik danışmanlık hizmetleri sayesinde genetik hastalıkların önlenebilmesi mümkün olabilmektedir.
Soyağacında, nadir görülen bir hastalığa yakalanmış bireyler taralı olarak gösterilmiştir.

Metin ve soyağacından yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Soyağacında kalıtımı verilen hastalığa neden olan gen nerede taşınıyor olabilir? Baskın mı yoksa çekinik midir? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız?

  • Cevap: Bu hastalığın kalıtımında iki farklı olasılık olabilir. Birinci olasılık otozomal resesif alelle taşınan bir hastalık olabilir. Çünkü 1. kuşaktaki ebeveynlerde olmadığı halde yavrularında ortaya çıkmıştır. 2. Kuşakta ebeveynlerden birinde var diğerinde olmadığından yavrularda ortaya çıkmamıştır. 2. Kuşaktaki diğer ailede ise her iki çocukta da hastalık ortaya çıktığına göre ebeveynler hastalığı otozomlarda heterozigot taşıyor olabilir. İkinci olasılıkta ise X kromozomuna bağlı resesif taşınıyor olabilir. Çünkü 1. kuşak ebeveynlerin fenotipinde olmamasına rağmen 2. Kuşakta erkek bireyde ortaya çıkmışsa demek ki anne bu hastalık alelini tek X kromozomu üzerinde çekinik taşıyor olabilir. 3. kuşaktaki erkek bireyde hastalığın ortaya çıkması da annesinin bu hastalık aleli yönünden gonozomlarından birinde resesif olarak bu aleli taşıması olabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 69 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!