Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 67

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 67 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 67

Popülasyon içinde bir karakterin ikiden fazla alelle kontrol edilmesine çok alellilik denir. Tavşanlarda görülen kürk rengi karakteri 4 farklı alel tarafından kontrol edilir ve çok alelliğe örnektir. Koyu gri kürk rengine neden olan alel C ile gösterilir. Şinşila, griye yakın bir renktir. Şinşila kürk rengine neden olan alel Cch, sadece kulak, burun, kuyruk ve ayak gibi üyeleri koyu renkli olan Himalaya kürk rengi Ch ve tamamen beyaz olan albino kürk rengi aleli Ca ile gösterilmektedir. C aleli diğer tüm alellere baskındır. Cch ve Ch alelleri ise Ca aleline baskındır. Cch ve Ch alellerini birlikte bulunduran tavşanlar açık gri renkte görünmektedir. Tavşanlarda kürk renginden sorumlu aleller ve bu tavşanlar aşağıda gösterilmiştir.

1. Bir tavşan popülasyonunda kürk rengi karakteri ile ilgili kaç farklı genotip görülebilir?

  • Cevap: 10 farklı genotip görülebilir. Genotip çeşidi sayısını bulmak için n(n+1)/2 formülünü kullanabiliriz. n, alel sayısını göstermektedir. 4 çeşit alel olduğuna göre tavşan popülasyonunda 10 farklı genotip görülebilir.

2. Koyu gri, şinşila, açık gri, himalaya ve albino tavşanların genotipleri neler olabilir?

  • Cevap:

Koyu gri: CC, CCch, CCh, CCa
Şinşila: CchCch, CchCa
Açık gri: CchCh
Himalaya: ChCh, ChCa
Albino: CaCa

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 67 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!