Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 65

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 65 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 65

Metni okuyup görseli inceledikten sonra aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Bal arıları çok ilginç canlılardır. Bir kraliçe arı dört ya da beş yıl kadar yaşayabiliyor. İşçi arılar ve erkek arılar ise yaklaşık 40 gün yaşar. Kraliçe arı ve işçi arlar dişi ve 2n kromozomluyken, erkek arılar n kromozomludur. Dişi arılar, sperm ve yumurtanın döllenmesiyle oluşurken, erkek arılar kraliçe arının döllenmemiş yumurtasının mitoz geçirmesiyle oluşur. Bir erkek arının oluşması için başka bir erkek arıya ihtiyaç yok, sadece kraliçe arı yeterlidir. Kraliçe arı yumurtalarını mayozla, erkek arılar spermlerini mitozla oluşturur. İşçi arılar ise gamet oluşturamaz, kısırdırlar.

Aa genotipli bir kraliçe arı ile aa genotipli bir erkek arının çiftleşmesi sonucunda meydana gelecek arının Aa genotipli olma ihtimali % 50’dir.’ görüşüne katılır mısınız? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Katılmam. Çünkü erkek arılar n kromozomludur. Her bir karakter için bir gen bulundurur. aa genotipli olamaz.

Görselde görüldüğü gibi A genotipli bir erkek arı, genotipi bilinmeyen bir kraliçe arı ile çiftleşiyor. A fenotipli bir arı meydana geliyor. Kraliçe arının AA genotipli olma ihtimali nedir? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Üreme sonucu oluşan arı A fenotipli olduğuna göre bu arının ge- notipi AA ya da Aa olmalıdır. A alelinin erkekten geldiği kesindir. Diğer A aleli ya da a aleli kraliçe arıdan gelmiştir. Kraliçe arı AA, Aa ya da aa genotipli olabilir. AA genotipli olma ihtimali 1/3’dür.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 65 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!