Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 6

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 6 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 6

3. A ve B küplerinden elde ettiğiniz oranlardan yararlanarak büyüyen bir hücrede yüzey alanı/hacim dengesizliğinden kaynaklanan sorunlara örnekler veriniz.

  • Cevap: Bu artış, yüzey alanında ve hacimde aynı oranda değildir. Hücre büyüklüğü arttıkça hacim yüzeye göre daha hızlı büyür. Hücrenin yüzeyini oluşturan hücre zarı, hücrenin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalır. Hücre zarı; ihtiyaç duyulan maddeleri hücreye almada, atıkları dışarıya atmada sorun yaşar. Difüzyon, aktif taşıma, endositoz, ekzositoz hızı hücre için yetersiz kalır. Metabolizma hızı düşer.

4. Bir araştırmacı kübik epitel hücresinin bölünmesini incelemektedir. Başlangıçta kenarı 4 birim olan hücre daha sonra 5 ve 6 birim olmuştur. Boyutu değişen hücrenin verilen bu kenar ölçülerine göre yüzey alanı/hacim grafiğini çiziniz.

  • Cevap:

5. Kübik epitel hücrelerinde yüzey alanı/hacim oranı üç ve üçün altına düşen hücreler, yüzey alanı-ha- cim dengesini tekrar sağlamak için bölünmek zorunda kalır. Kenar uzunlukları verilen aşağıdaki hücrelerden hangilerinin bölünmesi gerekir?

  • Cevap:

6. Sinir hücrelerimiz bölünmez. Büyümelerine devam eder. Örneğin siyatik sinirimizin boyu, 1 metreyi geçebilmektedir. Siyatik siniri, yüzey alanı-hacim dengesizliğinden kaynaklanan bu sorunun üstesinden nasıl gelmektedir?

  • Cevap: Siyatik siniri,küp şeklinde değildir. İnce ve uzundur. Hacim başına düşen yüzey alanı sınırlı değildir. Madde alışverişinde sorun yaşanmaz.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 6 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!