10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 52 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 52
2. Oğuz’un dişi ve erkek tavşanlarının çiftleşmesinden doğacak yavruların genotip ve fenotip ayrışımı nedir?
- Cevap: BbxBb eşleşmesinde, fenotip ayrışım oranı= 3/4 dik kulaklı 1/4 sarkık kulaklı yavru tavşanlar oluşur (3:1) Genotip ayrışım oranı: 1/4 BB, 2/4 Bb ve 1/4bb (1:2:1)
3. Erdem’in tavşan eşleştirmesinden doğacak yavrularda kaç farklı fenotip ve genotip görülebilir. Bu fenotip ve genotipler nelerdir?
- Cevap: Erdemin yavru tavşanlarında görülebilecek fenotip çeşidi 2 (dik kulaklı ve sarkık kulaklı), görülebilecek genptip çeşidi 2 dir. (Bb ve bb)
4. Oğuz, Erdem ve Selin’in her birinin 100 yavru tavşanı vardır. Bu yavruların kaçının dik kulaklı olması beklenir?
- Cevap: Oğuz’un 100 yavru tavşanının 75’inin, Erdem’in 50 tavşanının, Selinin 100 tavşanının tamamının dik kulaklı olması beklenir.
5. Bu etkinlik tavşanın kürk rengi için yapılsaydı ve aynı genotip çeşitleri eşleşmiş olsaydı, yavru tavşanlardaki fenotip ve genotip çeşidi sayıları aynı mı olurdu? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: Eğer tam baskın bir özellik ayrı kromozom üzerinde taşınıyorsa Mendel’in yasalarına göre bu özellik önceden tahmin edilebilen oranlarda ortaya çıkar. Bu yüzden fenotip ve genotip çeşidi sayısı kulak yapısı karekteriyle aynı sonuçları verir.
6. Doğacak tavşanlarda hiç dik kulaklılık görülmemesi için kullanılacak çarkıfelekler hangi durumda olması gerekir? Çizerek gösteriniz.
- Cevap: Doğacak tavşanlarda hiç dik kulaklılık görülmemesi için çarkıfeleklerin durumu
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 52 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.