10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30
1. Sürünücü gövdeden gelişen yeni çilekler ile ana çileğin genetik yapısında farklılık olmasını bekler misiniz? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.
- Cevap: Genetiksel bir fark beklemem. Sürünücü gövde mitoz bölünmelerle büyüyüp kökleniyor. Mitozda kalıtsal çeşitlilik olmuyor.
2. Tohumdan yetişen çilek ile bu tohumu üreten çileğin genetik yapısı arasında fark var mıdır? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.
- Cevap: Evet genetiksel fark vardır. Tohum tozlaşma ile oluşmaktadır. Erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleşmesiyle oluştuğu için ana bitkiden farklı bir genetik yapıya sahiptir.
3. Çileğin sürünücü gövdesini kullanarak gerçekleştirdiği bu üreme hayvanlarda görülen hangi eşeysiz üreme çeşidine benzerlik gösterir? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.
- Cevap: Omurgasız hayvanlardan olan Hidrada görülen tomurcuklanma ile üremeye benzerlik gösterir. Hidrada da vücuttan uzanan çıkıntıdan yeni bir canlı oluşmaktadır.
4. Sürünücü gövde kullanılarak gerçekleşen üreme çeşidinde aşağıdakilerden hangileri gerçekleşmez? Doku-Organ farklılaşması, Genetik Faklılaşma, Mitoz, Mayoz, Döllenme, Üreme hücresi oluşumu
- Cevap: Mayoz, Genetik Farklılaşma, Döllenme ve Üreme hücresi oluşumu gerçekleşmez. Mitoz, doku ve organ farklılaşması gerçekleşir. Çileğin toprağa değen gövdesinden kök, yaprak çiçek meyve gibi yapıları oluşturacak doku ve organlar oluşmaktadır.
5. Eşeysiz üremenin eşeyli üremeden üstün olan yönleri nelerdir? Metinde geçen ifadelere dayanak göstererek cevaplayınız.
- Cevap:
Eşeysiz üremenin üstün yönleri bitkinin daha kısa sürede yetişmesi,
Paradan ve zamandan tasarruf sağlanması,
Kalitenin korunmuş olmasıdır.
6. Doku kültürünün okuduğunuz metindeki üreme çeşidi ile ortak noktası nedir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Doku kültürü yöntemi ile tohumla veya diğer yöntemlerle üretimi zor olan bitkilerin özel besi ortamında üretimi sağlanır. Bu sayede, vejetatif olarak bitkiler klonlanır ve aynı genetik yapıya sahip bitkiler elde edilir.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.