Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 146

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 146 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 146

2. Tohumların, gen bankasına alınabilmeleri için, çimlenme testini geçmeleri gerekir. Örneğin çimlenme testine tabi tutulan 40 tohumdan 30 tanesi filizlenmezse, o tohumlar bankaya alınmazlar. Buna göre tohumlara çimlenme testi yapılmasındaki amaç ne olabilir?

  • Cevap: Tohumun çimlenebilmesi için tohum içindeki besi dokunun yüksek olması başka bir deyişle kalitesinin yüksek olması gerekir. Gen bankasına alınan tohumlardan kaç tanesinin ileride bitki oluşturabileceğinin bilinmesi büyük önem taşır. Yapılacak çimlenme testi ile ileride bitki verebilecek yüksek kalitede tohumlar seçilmiş olur.

3. Tohumların paketlemeden önce kurutmaya alınmalarının nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Tohumlar saklanırken, canlılık düzeylerinin en düşük seviyede olması gerekir. Bunun için tohum içindeki su oranının da en düşük seviyede tutulması gerekir. Su oranı % 15’in üzerinde olduğunda enzimler aktifleşirler bu nedenle tohumlar içindeki nem oranını düşürmek için kurutulur.

4. Tohum büyüklüğü ve çimlenme arasındaki ilişkiyi gösterebileceğiniz bir hipotez kurunuz. Bu hipotezinizi test edebileceğiniz kontrollü bir deney tasarlayınız. Deneyinizdeki bağımlı ve bağımsız değişkenleri belirleyiniz.

  • Cevap: Olası hipotez: İri tohumların çimlenme hızı daha yüksektir. Kontrollü deneyin basamakları

➜ Problem: Tohum büyüklüğü, çimlenme hızını etkiler mi? Hipotez: İri tohumların çimlenme hızı daha yüksektir.
➜ Tahmin: Tohumların büyüklüğü arttıkça, ağırlığı da artar. Ağır tohumların içindeki besi doku miktarı daha çok olacağı için iri tohumlar daha hızlı çimlenir. Küçük tohumların içinde besi doku miktarı az olacağı için, bu tohumlar yavaş çimlenir.
➜ Kontrol grubu: Küçük tohumlar Bağımlı değişken: Çimlenme hızı
➜ Bağımsız değişken: Tohum büyüklüğü ( İri tohum, küçük tohum) Deneyin Yapılışı: Deney için küçük ve büyük tohumlar seçilir. Her iki tohum da farklı saksılara dikilir. Her iki tohum için de aynı kalitede toprak kullanılır. Tohumların bakımı ve sulaması her iki saksı içinde eşit yapılır.
➜ Deney Sonucu: Yapılan deney sonucunda iri tohumlar daha çabuk çimlenirse hipotez kabul edilir. Küçük tohumlular daha çabuk çimlenirse hipotez ret edilir.

5. Küresel ısınma nedeniyle kuraklık giderek artmaktadır. Değişen iklim koşulları karşısında tarım sürdürülebilirliği için tohum gen bankalarının ne gibi faydası olabilir?

  • Cevap: Bitki türlerinin sıcaklık değişimlerine karşı toleransları farklı farklıdır. Bazı bitki türleri sahip oldukları genetik yapılarından dolayı kuraklık, don veya zararlı mikroorganizmalara karşı daha dayanıklıdır. Gen bankasında yapılacak DNA izolasyonu ve moleküler karakterizasyonu ile bu genlere sahip bitki türleri belirlenebilir. Bu bitkilerin diğer bitki türleri ile çaprazlanması sonucunda kalitesi yüksek hibrit (melez) bitkiler elde edilebilir. Bu durum bitki biyoçeşitliliğin korunması ve tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması için büyük önem taşımaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 146 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!