10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 134 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 134
2. Avlan Gölü, bölge ikliminde nasıl bir değişime neden olmuştur?
- Cevap: Avlan Gölünün kurutulması zamanla bölgede nem oranını düşürmüştür. Yıl içinde gözlenen maksimum sıcaklık değerleri artmış, minimum sıcaklık değerleri ise azalmıştır. Bunun sonucu olarak iklim karasal iklim hâline gelmiştir.
3. Avlan Gölünün kurutulması, bölge ekosisteminde ne gibi değişimlere yol açmış olabilir?
- Cevap: Avlan Gölünün kurutulması, bölgedeki iklimsel özellikleri değiştirince ekosistem de değişmiştir. Gölün kurutulması; sulama sularının derine çekilmesine, elma ağaçlarının kurumasına ve bölgeye gelen su kuşlarının artık gelmemesine neden olmuştur. Su kuşları azalınca bunların besini olan parazit canlıların sayısı artmış ve bunlar diğer ağaçlara zarar vermiştir.
4. Avlan Gölünde kurutulan alandaki yeraltı sularının daha derine çekilmesinin nedeni hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Grafikteki verilere göre gerek toprak yüzeyi sıcaklığı gerekse yıllık ortalama sıcaklık, gölün kurutulmasından sonra artış göstermiştir. Bu durum yeraltı sularının azalmasıyla ve daha derine çekilmesiyle sonuçlanmıştır.
5. Sizce sıtmayla mücadele etmek için gölün kurutulması zorunlu muydu? Daha etkin çözüm önerileri sunabilir misiniz?
- Cevap: Sıtma bataklık alanlarda çoğalan sivrisineklerle bulaşan bir hastalıktır. Sıtmayı taşıyan sivrisineklerin avcısı olan canlılarla biyolojik mücadele yapılabilirdi. Göl çevresinde bulunan sivrisineklerin yetişme alanı olan bataklıklar kurutulabilirdi.
6. Türkiyede, Avlan Gölüne benzer şekilde tahrip edilmiş doğal ekosistem alanları var mıdır? Tahrip edilmiş ekosistemlerin yeniden eski hâline dönmesi ve biyolojik çeşitliliğin yeniden oluşması kısa sürede gerçekleşebilir mi?
- Cevap: Burdur Gölü ve Konya Ereğli’deki Akgöl sazlığı gibi alanlar da Avlan Gölüne benzer şekilde doğal yapısı bozulan göl ekosis- temlerine birer örnektir. Bozulan ekosistemlerde biyoçeşitliliğin yeniden eski hâline gelmesi oldukça uzun zaman alabilir. Çoğunlukla da eski hâline tam anlamıyla dönüşüm gerçekleşmez.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.